X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

ANSA vine cu un mesaj adresat agenților economici importatori de fructe și legume

7 mai. 12:15   Societate
2257 0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un nou mesaj adresat agenților economici, importatori de fructe și legume proaspete, despre obligația respectării prevederilor Ordinului nr.256 din 08.08.2022 cu privire la aplicarea unor măsuri la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import, notează Noi.md.

„Fructele și legumele proaspete provenite din import, de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme. Pînă la primirea rezultatelor de laborator, loturile de la care au fost prelevate probe vor fi păstrate în depozitele agenților economici importatori, înregistrate de ANSA. În acest context, solicităm responsabilitate maximă din partea importatorilor, în respectarea declarația pe propria răspundere, depusă la frontieră, prin care aceștia se obligă să nu comercializeze produsele pînă la obținerea rezultatelor de laborator. Menționăm că, în conformitate cu prevederile Legii privind siguranța alimentelor operatorii din domeniul alimentar sînt responsabili de controlul inofensivității produselor alimentare puse la dispoziție pe piață.În cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sînt obligați să le retragă de pe piață. Dacă alimentele au ajuns la consumatori, să informeze, în mod eficient și precis, publicul despre motivul retragerii.Agenții economici care vor comercializa produse alimentare înainte de recepționarea rapoartelor de încercări de laborator sînt pasibili de răspundere juridică! Pentru a afla rezultatele încercărilor de laborator agenții economici vor contacta inspectorul responsabil de prelevarea probelor sau Direcția inspectare la frontieră, la număr de telefon: 0-22-294-715”, se menționează în comunicatul ANSA.

Recent, ANSA a solicitat retragerea din magazine a unui lot de banane din Ecuador, întrucît acestea ar conține pesticide. S-a aflat că ar fi fost puse pe rafturile de la magazinele Linella.

În replică, rețeaua Moldretail Group S.R.L, proprietara magazinelor Linella, a precizat că nu ține de responsabilitatea sa să verifice limita de pesticide.

Conform companiei, importatorul S.R.L „Fruct Expert-Plus”, care a furnizat banalele, este unul dintre cei mai mari din Republica Moldova și lucrează cu mai multe rețele, însă alte magazine nu au for menționate în comunicatul emis de ANSA.

1
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?