X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

ANSA ne recomandă să procurăm ouă doar din locuri autorizate

4 apr. 2018,, 18:00   Societate
2543 0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să procure ouă proaspete doar din locuri autorizate și în ambalaj original.

Potrivit agenției, ouăle pentru consumul uman se clasifică în următoarele categorii de calitate:
a) categoria A sau „ouă proaspete”;
b) categoria B caree sînt livrete doar industriei alimentare şi nealimentare.

Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici de calitate:
a) coaja întreagă, dură, nefisurată, curată, mată, aspră, fără pete sau pori vizibili;
b) cuticula: întreagă, curată, intactă;
c) camera de aer: înălţimea să nu depăşească 6 milimetri, imobilă; cu toate acestea, pentru ouăle comercializate cu menţiunea „extra”, ea nu trebuie să depăşească 4 milimetri;
d) gălbenuşul: vizibil în fascicul de lumină doar sub formă de umbră, fără contur precis, fără să se îndepărteze vizibil de poziţia centrală, în caz de învîrtire a oului;
e) albuşul: limpede, transparent;
f) fără corpuri străine;
g) fără mirosuri străine.

Ouăle din categoria A nu se refrigerează în localuri sau instalaţii în care se menţine în mod artificial o temperatură mai mică de 5°C.

Ouăle din categoria A poartă codul producătorului şi data ouatului, ele sînt clasificate, marcate şi ambalate în termen de zece zile de la ouat. Data limită de consum, nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. Nu uitați că înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece de pe coajă pot pătrunde în alimente microorganisme dăunătoare sănătății.


La procurarea coloranților pentru vopsirea ouălor, Agenția atenționează consumatorii să procure coloranți alimentari doar din locuri autorizate și în ambalaj original și să respecte întocmai modul de preparare menționat pe ambalaj. Folosirea altor substanțe chimice din comerț ne permise pentru vopsirea ouălor poate avea efecte negative asupra sănătății.

Coloranții alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102), roşu ponceau 4R (E 124) pot afecta negativ sănătatea copiilor, astfel dacă coloranții respectivi nimeresc pe partea comestibilă a ouălor, recomandăm ca aceste ouă să nu fie consumate.

Colorarea ouălor poate fi efectuată și cu coloranți din surse naturale: pentru roșu și roz – foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben și portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varză roșie; pentru verde – frunze de spanac.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?