X 
Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

ANSA implementează un Program Național de control al gripei aviare

11 ian. 23:30   Societate
1484 0

În Republica Moldova nu sînt înregistrate cazuri de gripă aviară, pe fundalul focarelor grave atestate în mai multe țări ale lumii – a declarat șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vitalie Cărăuș.

Potrivit lui, ANSA implementează un Program Național de control al gripei aviare, iar Departamentul Veterinar al Comisiei Europene zilnic informează despre situația epidemiologică, transmite radiomoldova.

Programul implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prevede mai multe măsuri de biosecuritate în exploatațiile comerciale, precum și recomandări pentru gospodăriile casnice – a precizat șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vitalie Cărăuș.

„sînt prelevate probe pentru a demonstra lipsa acestei infecții în exploatațiile de animale și vin cu recomandare pentru toți deținătorii de păsări să nu permită păsărilor de a intra în contact cu păsările sălbatice. Riscul iminent este în perioada de primăvară și toamnă cînd se întîmplă migrația păsărilor. Sursa de infecție aviară cătră păsările domestice sînt păsările sălbatice. Împreună cu colegii noștri din teritoriu ne străduim să luăm toate măsurile necesare pentru profilaxia acestei boli, pentru contracararea transporturilor ilicite de păsări fără certificate veterinare și îndemnăm populația să respecte cerințele de biosecuritate a creșterii păsărilor”, a spus Vitalie Cărăuș.

Șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a mai precizat că în Republica Moldova nu se permite introducerea păsărilor din țările unde se atestă focare de gripă aviară.


Precizăm că anul 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 4 focare de gripă aviară în gospodării casnice.

În prezent cel mai grav focar de gripă aviară din istorie face ravagii în toată lumea.

„Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”, spun experții. Potrivit lor, virusul și-a schimbat comportamentul în moduri nemaiîntîlnite pînă acum, iar focarele de gripă aviară au devenit mai frecvente, conform Digi24. Tulpina actuală este cunoscută ca H5N1.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий