ANSA a stabilit o serie de nereguli la comercializarea peștelui în magazinele din capitală

23 mai. 2022,, 17:45   Societate
2551 0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a inițiat controale privind calitatea peștelui proaspăt/refrigerat și congelat, comercializat în unitățile de comerț.

Inspectorii Agenției au depistat mai multe neconformități precum: necorespunderea normelor sanitare veterinare privind cerințele de plasare pe piață a produselor de acvacultură, lipsa prețului, lipsa informației cu referire la termenul de valabilitate, producător și alte mențiuni obligatorii pentru informarea consumatorului etc.

În baza neconformităților depistate au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenții.

Totodată, au fost prelevate probe de pește pentru încercări de laborator. În urma rezultatelor de laborator, loturile neconforme au fost imediat retrase din comerț.

Controalele cu privire la verificarea calității peștelui proaspăt/refrigerat și congelat, comercializat în unitățile de comerț, vor continua.


Inspectoraii ANSA recumoandă consumatorilor să procure produse alimentare, mai ales cele ușor perisabile, doar din unități autorizate, care asigură respectarea condițiilor igienice și sanitare.

Iată la ce trebuie să atrageți atenția atunci cînd procuroți pește: ochi – strălucitori, clari; branhii – culoare deschisă, fără mucus sau cu mucus transparent; suprafața – curată, fără lovituri, nelipicioasă; solzii - culoare naturală, caracteristică speciei, lipiți strîns de corp; carne – fermă, elastică; miros – specific peștelui, fără miros străin, de alterare.

În cazul depistării produselor neconforme pe rafturile magazinelor sau a prestării serviciilor neconforme, insistați ca acestea să fie retrase din comercializare și solicitați registrul de reclamații pentru a înscrie neconformitățile date.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?