X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Animalele de companie vor trebui înregistrate și va trebui să achitați impozit pentru ele

11 oct. 2019,, 16:31   Societate
2127 0

Consiliul Municipal a aprobat Regulamentului privind întreţinerea animalelor de companie cu şi fără stăpîn în municipiul Chişinău, care prevede că locuitorii capitalei, care dețin unul sau mai mulți cîini, vor achita o taxă lunară.

Totuși, documentul prevede și ce grupe de deținători de animale vor fi scutite de taxe, scrie bizlaw.md.

Și deținătorii de pisici vor fi obligați să achite o taxă lunară, doar dacă nu sînt de rasă, nu sînt sterilizate și sînt într-un număr mai mare de cinci. Și în acest caz, Regulamentul prevede grupe de deținători scutiți de taxe.

Din aceste grupe fac parte:

  • deținătorii care și-au sterilizat animalele sînt scutiți de impozit pe un termen de 3 ani;
  • deținătorii care și-au sterilizat, vaccinat și microcipat animalele în primul an de la intrarea în vigoare a Regulamentului sînt scutiți taxa pentru animale pe un termen de 5 ani;
  • deținătorii ai căror animale au succes în competițiile sportive sau o carieră show de succes, dacă au acord cu clubul SGPA;
  • pensionarii și persoanele cu venituri reduse, pentru primele cinci animale;
  • curatorii și voluntarii care au semnat un acord cu SGPA privind deținerea responsabilă.

Documentul stabilește și toate regulile de întreținere și creștere a animalelor, condițiile care trebuie să li se asigure, modul de reproducere, acțiunile în caz de boală sau deces, etc. În baza Regulamentului, proprietarii vor fi obligați să-și înregistreze animalele, vaccineze împotriva bolilor și sterilizeze.


Regulamentul permite deținerea animalelor atît în lanț, cît și în volieră. De asemenea, este reglementat modul de plimbare a animalelor în spații publice. De exemplu, animalele cu greutate de peste 10 kg nu vor putea fi plimbate de persoane care nu au atins vîrsta de 14 ani.

Cei care vor deține animale în scop de pază vor trebui să asigure condiții, care exclud anumite incomodități (perturbarea liniștii publice în intervalul 22:00-08:00, miros puternic).

Regulamentul conține și prevederi necesare excluderii abuzului și violenței față de animale sau utilizării acestora în scop de cerșit, interzicînd și lăsarea animalului în automobil.

Totodată, Regulamentul prevede că stăpînii de animale vor avea dreptul la compensarea prejudiciului moral și material suferit ca urmare a confiscării ilegale, uciderii animalului, capturării sau furtului acestuia, în cazul sterilizării forțate fără acceptul stăpînului, cu excecpția cazurilor cînd stăpînul nu poate fi găsit timp de 14 zile.

Regulamentul mai prevede că dacă un animal provoacă leziuni altui animal, stăpînul primului trebuie să achite costul tratamentului sau costul animalului mort în mod voluntar sau în baza deciziei unei instanțe. Mai mult, stăpînul animalului care a agresat alt animal va fi obligat să treacă un curs de chinologie.

În cazul în care cîinele care a agresat nu are stăpîn, vina cade asupra Primăriei Chișinău.

Prevederile Regulamentului vor fi aplicate doar pentru persoanele care dețin animale pe teritoriul municipiului Chișinău. Totuși, persoanele înregistarte în afara muncipilui, dar care se află pe teritoriul acestuia cu animalul de companie mai mult de 30 de zile, trebuie să-l înregistreze în modul stabilit.

Regualmentul a intrat în vigoare la data publicării, iar în decurs de un an, toți deținătorii de animale sînt obligați să le înregistreze în modul prevăzut de document.

Mai multe detalii din Regulament citiți aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?