X 
Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

ANI a depistat multiple conflicte de interese și incompatibilități de funcție ale unor demnitari

23 noi. 2021,, 16:10   Societate
2229 0

ANI depistat mai multe conflicte de interese și incompatibilități de funcție în cazul unor primari, foști primari și viceprimari, cît și în cazul unui director de întreprindere pentru sivicultură, transmite Noi.md

Autoritatea Națională de Integritate a constatat cinci încălcări, care au fost săvîrșite în funcția de publică de către directorul unei întreprinderi pentru sivicultură, primarii localităților Vărzărești din raionul Nisporeni, Zăluceni din raionul Florești, precum și fostul viceprimar al satului Costești din raionul Ialoveni, dar și fostul edil al localității Aluatul din raionul Taraclia. Doar trei dintre acești subiecți ai declarării riscă interdicții.

Primarul comunei Vărzărești din raionul Ialoveni se află în incompatibilitate de funcție, deoarece deține simultan cu mandatul de demnitate publică și funcția de membru al Consiliului Societății S.A ”Apă Canal – Nisporeni”, dar și calitatea de reprezentant al fondatorului Consiliului local Vărzărești în cadrul Adunării Generale a Acționarilor al aceleiași asociații. Subiectul se află la al doilea mandat consecutiv, iar pentru această stare de incompatibilitate nu a prezentat nici o dovadă prin care să-și demonstreze intenția de soluționare a acestei situații.

Și primarul din Zăluceni raionul Florești a încălcat legea ANI. Acesta a admis un conflict de interese cu firmă administrată de soția sa. Mai exact, în iulie 2020 a semnat cu această firmă contracte de dare în arendă a două terenuri agricole cu o suprafață totală de 1,6 hectare. În cazul dat, primarul ar fi trebuit să se abțină de la semnarea acestor acte și să declare conflictul de interese în raport cu soția, care avea calitatea de reprezentant al firmei. Iar, în termen de trei zile, acesta ar fi recepționat de la inspectorul de integritate o soluție.

Fostul viceprimar al satului Costești din raionul Ialoveni a fost în incompatibilitate de funcție timp de opt luni în anul 2020, cînd deținea acest mandat de demnitate publică. În timp ce își exercita atribuțiile de viceprimar figura și în calitate de administrator în două firme. Subiectul a avut termen de 30 de zile de la numirea sa în funcție pentru a renunța la funcțiile incompatibile cu funcția de demnitate publică, acțiune care nu a fost realizată în termenul legal.


Directorul Întreprinderii de Stat ”Întreprinderea pentru Sivicultură Iargara” a admis un conflict de interese cu soțul său. Subiectul deține această funcție de conducere din anul 1999. Iar, în anul 2012 a încheiat un contract individual de muncă cu soțul, prin care a fost angajat în cadrul întreprinderii în calitate de șef al secției de producție. Iar, fostul primar al satului Aluatu din raionul Taraclia, a admis un conflict de interese cu propria persoană. Încălcarea a avut în anul 2013, cînd acesta a semnat cu sine însuși un contract de prestări servicii prin care și-a închiriat propria mașină în serviciul primăriei.

Astfel, primarii satelor Vărzărești și Zăluceni, dar și fostul viceprimar al Costești riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Dacă actele de constatare vor rămîne definitive, cei doi primari ar putea rămîne și fără mandate.

De interdicții vor fi lipsiți directorul Întreprinderii de Stat ”Întreprinderea pentru Sivicultură Iargara” și fostul primar al satului Aluatu din raionul Taraclia, deoarece încălcările au avut loc pînă la intrarea în vigoare a legii ANI din 2016, astfel că inspectorii de integritate sunt în imposibilitate de a aplica interdicții.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?