X 
Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Angajații unei companii, trimiși în judecată pentru delapidări de circa 11 milioane de lei

16 aug. 11:57   Societate
1114 0

Dosarul penal în care este vizat administratorul și contabila unei companii din Chișinău, care au fost cercetați penal pentru fals în documente și delapidarea companiei de o încăpere în valoare de peste 10,9 milioane lei, a fost transmis în judecată de către PCCOCS.

Schema infracțională a fost documentată timp de jumătate de an de către ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Poliției, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Documentarea acesteia și probele ulterioare au scos la iveală faptul că cei doi au pus în aplicare o schemă infracțională prin care administratorul a intrat în posesia încăperii vizate, deținute de compania pe care o fondase în 2015 și o administra, însă fără ca el însuși să investească bani. În acest scop, inculpatul a convins alte două persoane să se alăture companiei în calitate de asociați, contra sumei de 100.000 euro fiecare, iar contabila a purtat discuțiile logistice ulterioare.

După primirea banilor de la unul din noii asociați, administratorul a încheiat contractul de cumpărare a bunului localizat în Chișinău, cu suprafața de peste 350 metri pătrați, în martie 2021. Iar, pentru a camufla faptul că banii însușiți în beneficiul personal (pe care nu i-a depus pe contul companiei) ar proveni de la unul din noii asociați ai companiei, în ziua următoare încheierii contractului de cumpărare, a depus personal pe contul companiei banii primiți, în baza unui contract de împrumut fictiv, încheiat între sine însuși și compania pe care o administra.

Astfel, cu banii primiți de la noul asociat, acesta a achitat parțial încăperea. În continuare, puțin peste o săptămînă, acesta contractează un împrumut din numele celei de-a doua companii și achită integral prețul încăperii de puțin peste două milioane lei.

Ulterior, cei doi au falsificat într-un șir de documente interne semnăturile asociaților companiei fondate-n 2015, prin care administratorul ei ar fi fost împuternicit să vîndă încăperea cumpărată de către compania administrată, la un preț cu 60% ori mai mare. Mai mult decît atît, sub pretextul eficientizării activității companiei, la nici o lună de la tranzacție, denumirea companiei este schimbată. Iar în august 2021, administratorul a încheiat din numele companiei cu sine însuși contractul prin care, în baza procesului verbal falsificat al adunării asociaților companiei, încăperea vizată intra în posesia lui.


În continuare, fără ca să-și informeze asociații, în octombrie 2021, administratorul a vîndut bunul unei alte persoane, la un preț de peste 10,9 milioane lei. Ulterior, acesta transferă banii primiți personal pe contul companiei în care-i invitase ca și parteneri pe noii asociați, în diferite tranșe. În următoarea fază infracțională, acesta transferă o parte din banii de pe contul primei companii vizate pe contul unei alte companii administrate de către el; iar o altă parte a transferat-o mai multor agenți economici, pentru diferite servicii prestate. Peste o lună, acesta mai transferă peste o sută de mii de lei din suma primită pe contul personal într-un alt cont bancar personal, pe care la cîteva zile l-a epuizat și l-a închis.

Arest prelungit, după încercarea influențării martorilor și orchestrarea dezinformării publice, prin portalul media deținut.

În iunie 2022, administratorul cu vîrsta de peste 40 de ani a fost reținut, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost plasat în arest preventiv. De acolo, însă, acesta a întreprins măsuri pentru influențarea martorilor pe dosar, dar și manipularea opiniei publice, prin publicarea pe portal mediatic pe care-l deține articole de presă contrare probelor evidente din dosarul penal. Prin urmare, procurorii au solicitat, iar sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a prelungit arestul preventiv repetat, astfel încît actualmente inculpatul continuă să fie deținut în custodia statului.

De asemenea, la solicitarea procurorilor PCCOCS, ca și măsură de asigurare a compensării prejudiciilor, în cazul satisfacerii demersului procurorilor de condamnare, judecătorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile inculpatului – două bunuri imobile în sumă de peste 2 milioane lei și două terenuri de peste 1,5 milioane lei.

Potrivit legii, delapidarea averii străine se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, iar pentru falsul în documente comis de cei doi legea prevede aplicarea amenzii de pînă la 47.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea de pînă la 5 ani.

În ceea ce privește implicarea altor persoane în implementarea acestei scheme infracționale, urmărirea penală continuă.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав