COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Angajații de la Institutul Mamei și Copilului, obligați să suporte cheltuielile în cazul infectării cu COVID-19

Pînă pe 30 septembrie, toți angajații Institutului Mamei și Copilului sînt obligați să semneze o declarație pe propria răspundere prin care își asumă toate riscurile și consecințele infectării cu COVID-19.

Documentul este semnat de directorul Sergiu Gladun. Purtătorul de cuvînt al Institutului, Maxim Cazacu a declarat pentru Sănătate INFO că măsura a fost necesară pentru a responsabiliza angajații să se protejeze împotriva noului tip de coronavirus.

Lucrătorii medicali cu care am discutat, dar care au dorit să rămînă în anonimat, au menționat că vineri, 11 septembrie, au primit un model de declarație, care a fost însă înlocuit astăzi. În prima variantă, angajații trebuiau să-și asume benevol toate riscurile și consecințele infectării cu COVID19. În document scrie așa: „Benevol îmi asum toate riscurile și consecințele survenite asupra vieții și stării mele de sănătate(inclusiv, cu suportarea cheltuielilor financiare din surse proprii), pe perioada activității mele în cadrul IMC, inclusiv pe perioada prezenței mele fizice la locul de muncă, incluzînd perioada de deplasare spre și dinspre locul de muncă, fiind conștient de situația epidemiologică din țară și riscurile asupra sănătății mele și altor persoane cu care voi fi în contact, în cazul manifestării simptomelor (tuse, febră), precum și utilizarea dezinfectanților. Mă oblig să respect recomandarea de a-mi automonitoriza zilnic starea de sănătate, iar la apariția simptomelor clinice de infecție respiratorie mă voi adresa la medicul de familie, evitînd contactul cu alte persoane și informînd șeful de secție în scris, prin e-mail sau SMS”.

Cadrele medicale s-ar fi indignat pe conținutul declarației, astfel că astăzi au primit un al model cu un alt text din care au fost înlăturate frazele în care erau obligați să-și asume nu doar riscurile, dar și cheltuielile pentru tratament din propriul buzunar, în cazul în care se infectează cu COVID19.

Potrivit ultimelor date prezentate de Ministerul Sănătății pe data de 2 septembrie, numărul cadrelor medicale, infectate cu Sars-Cov-2 era de 4.421. Dintre aceștia 1.153 - medici, 1.950 - asistenți medicali, 800 - infirmieri și 518 - personal auxiliar.


Institutul Mamei și Copilului are în prezent 2.294 de angajați. De la începutul pandemiei și pînă în prezent, 75 de persoane s-au infectat. Este vorba de 30 de medici, 31 de asistenți medicali și 14 angajați ai personalului auxiliar.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load