X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Anatoly Kalinin: „Belarus nu contribuie în niciun fel la migrația ilegală în țările UE”

5 dec. 2021,, 14:30   Societate
5103 1

Belarus nu promovează în niciun caz migrația ilegală în țările UE și nu își încalcă obligațiile internaționale.

Asta a declarat ambasadorul Belarusului în Republica Moldova, Anatoly Kalinin, la un briefing privind criza migrației de pe tronsoanele frontierei Belarus-Polonia și Belarus-Lituania, transmite Noi.md.

Referindu-se la criza migrației, el a remarcat că evenimentele militare din ultimii ani din Orientul Mijlociu au creat condiții insuportabile de trai în aceste teritorii pentru mulți cetățeni care au căutat să evadeze din război. În 2015, după decizia conducerii țărilor occidentale de a accepta refugiați din Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud, fluxul de migrație a crescut treptat și a dus la o criză a migrației în Europa.
În doar un an, după această „invitație”, conform diverselor estimări, în Uniunea Europeană au ajuns până la 2 milioane de refugiați și migranți ilegali, în principal din Siria, Afganistan și Irak. În 2015, aproximativ 2.600 de migranți au murit în Marea Mediterană, iar din 2000, numărul morților a depășit 22.000. Și aceste fapte au fost prezentate în mass-media ca o linie de informare, fără procese și protecția drepturilor omului. În același timp, toate statele membre UE au semnat și ratificat Convenția de la Geneva din 1951 privind statutul refugiaților și sunt obligate să o respecte.

Anatoly Kalinin a subliniat că Belarus nu a fost niciodată o sursă de instabilitate. Din cauza unor circumstanțe independente de controlul său, Belarus s-a confruntat recent cu o creștere a fluxului de migranți din țările afectate de conflicte pe teritoriul ei către țările Uniunii Europene. Acest tranzit nu este ceva nou sau unic și este semnificativ inferior ca amploare fluxurilor către Grecia și Italia. De exemplu, în perioada ianuarie-august 2021, peste 35 de mii de imigranți au sosit numai în Italia și mai mult de 17 mii în Spania, iar asta fără a lua în calcul rutele prin alte țări.

Potrivit diplomatului, Belarus este îngrijorat de situația tensionată de la granița sa cu Polonia, Lituania și Letonia, care este exacerbată de demonstrația constantă a politicienilor occidentali cu disponibilitate de a accepta migranți din motive umanitare și economice, stimulând și încurajând astfel potențialii solicitanți de azil. Cu toate acestea, aceste promisiuni rămân în realitate o campanie de PR goală.



Astăzi, serviciile de frontieră din Belarus nu pot opri în mod independent fluxul de migranți ilegali fără sprijinul UE. Principalele eforturi vizează prevenirea circulației armelor și munițiilor de pe teritoriul țărilor vecine, precum și suprimarea manifestărilor externe ale amenințărilor teroriste și destabilizarea situației de pe teren.


Anatoly Kalinin a subliniat că Belarus nu promovează în niciun fel migrația ilegală în țările UE și nu își folosește spațiul aerian în aceste scopuri, așa cum încearcă în mod constant să prezinte țările occidentale. Condițiile de intrare și ieșire din Belarus pentru cetățenii din țările cu riscuri mari de migrație sunt în vigoare astăzi și ieri. O viză belarusă se eliberează numai dacă pașaportul conține o viză Schengen valabilă cu intrări multiple, cu marca de intrare pe teritoriul unui stat membru UE sau al unui stat membru al spațiului Schengen, precum și bilete de avion cu confirmarea datei plecare.

Diplomatul a subliniat că Comisar General al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a confirmat că Belarus a oferit acces la ajutor umanitar migranților prin intermediul Biroului Comisarului General al ONU pentru Refugiați, al Organizației Internaționale pentru Migrație și al Societății de Cruce Roșie din Belarus. Această informație a fost confirmată de către secretarul de presă al Secretarului General al ONU în timpul unei conferințe periodice recente la sediul ONU.

Jurnaliştii, în principiu, nu au acces din Polonia în teritoriile de frontieră, iar cei care ajung acolo riscă să fie reţinuţi cu forţa. În același timp, Belarus, la rândul său, oferă o oportunitate de comunicare directă cu migranții a jurnaliștilor și reprezentanților mass-media, inclusiv celor străini.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?