Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ambasadoarea Bulgariei, despre transformarea Universității din Taraclia

3 mar. 12:00   Societate
1786 0

Universitatea de Stat din Taraclia ”Grigorii Țamblak” va fi transformată într-o filială a Universității „Angel Kîncev” din or. Ruse cu scopul de a face din ea un centru educațional atractiv nu numai pentru tinerii din raionul Taraclia, dar și pentru cei din întreaga Moldova.

Despre aceasta a relatat Ambasadoarea extraordinară și plenipotențiară a Bulgariei în Republica Moldova, Maia Dobreva, în cadrul unui interviu acordat portalului Noi.md.

Potrivit ei, este vorba de realizarea inițiativei părții bulgare, exprimată încă în 2019.

Ideea generală este de a crea în or. Taraclia, cunoscut ca centru al comunității bulgare în Moldova, o structură a universității din Bulgaria, care poate satisface maxim necesitățile populației locale, oferind programe performante de studii în conformitate cu standardele europene, precum și condiții sociale și de trai bune pentru studenți.

”Scopul și sarcina noastră comună este să facem din ea un centru educațional atractiv nu numai pentru tinerii din raionul Taraclia, dar și pentru cei din întreaga țară”, a spus Maria Dobreva.


Oficialul a remarcat că intenția Bulgariei a fost ca, în afară de specialitățile existente deja, să fie deschise la Universitatea din Taraclia și altele noi, de perspectivă (inclusiv în domeniul IT), ceea ce va lărgi spectrul oportunităților de realizare pentru studenții din Moldova, Bulgaria și alte țări, la alegere.

”Sperăm că în colaborare cu statul moldovenesc și folosind autoritatea Universității din Ruse, care este una de frunte în Bulgaria, noi vom ajuta ca Taraclia să devină locul preferat al tinerilor”, a subliniat Ambasadoarea Bulgariei în Republica Moldova.

Potrivit ei, în afară de beneficul educațional, este așteptat un impuls pentru noi orizonturi în dezvoltarea social-economică a orașului și a regiunii. În prezent se lucrează intensiv asupra textelor viitorului acord interguvernamental privind transformarea UST în UR.

După cum a remarcat diplomatul bulgar, există o dorință politică de ambele părți de a finaliza procedurile legale cît mai curând posibil.

”Sperăm să ne salutăm reciproc prin semnarea acordului, în care scop așteptăm vizita în Moldova a unei noi delegații suspuse din Bulgaria. Vom face tot posibilul pentru ca viitoarea filială să-și înceapă activitatea în anul de studii 2024/2025, pentru aceasta ne vom baza, în afară de posibilitățile UR, pe actualul personal didactic de la UST”, a declarat Maria Dobreva.

Diplomatul a spus că este foarte important să arătăm, că prin efortul comun al părților interesate, poate fi atins rezultatul dorit.

Potrivit ei, Bulgaria contează pe faptul că în această filială vor învăța nu doar studenți de origine bulgară, care în datorită deciziei Consiliului de Miniștri din a.1993 beneficiază de condiții preferențiale – nu achită taxa de stat, primesc burse, cămin etc.

La inițiativa ambasadei, la Chișinău va fi prevăzută o cotă specială pentru cetățenii Moldovei care nu au origini bulgărești, și pentru care acționează aceleași înlesniri la admitere și studii în această filială.

”Credem că asta este deosebit de important în contextul relațiilor bilaterale minunate dintre Bulgaria și Moldova, dar și pentru sporirea atractivității viitoarei instituții educaționale de la Taraclia. În acest scop, intenționăm să facem investiții importante în infrastructura fondului de construcții și blocurile de studii ale universității”, a subliniat Maria Dobreva.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?