Criza energetică stiri: 774
Preşedintele stiri: 3231
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Ambasada Rusiei a condamnat încercările Bucureștiului de a justifica criminalii fasciști

26 oct. 2020,, 09:15   Societate
3460

Ambasada Federației Ruse în Moldova a primit cu nedumerire declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova privind soldații din perioada regimului Antonescu " care au căzut eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea "Basarabiei de sub ocupația sovietică". Ea a numiți cinice aceste asigurări ale reprezentanților oficiali ai Bucureștiului, care ne îndeamnă să păstrăm "memoria veșnică a eroilor", și i-a condamnat hotărîtor, relatează Noi.md.

După cum se menționează în declarația Ambasadei Ruse la Chișinău, asigurările reprezentanților oficiali din București, care îndeamnă la păstrarea "memoriei veșnice a eroilor", sună foarte cinic.

Ambasada Federației Ruse în Moldova a reamintit că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București, iar memoria căruia diplomații români ne îndeamnă "să nu o uităm niciodată", au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat.

"Urmașii ai zeci de mii de locuitori din Moldova morți și torturați de agresorii lui Antonescu și de călăul său Alexianu - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – nu vor uita infracțiunile potlogarilor fasciști, care-și justifică necuviința prin "lupta pentru reunificare". Apropo, poate fi considerată "o luptă pentru reunificare" execuțiile masive ale rușilor și evreilor din Transnistria de către administrația românească ocupantă? Sau poate "lupta pentru reunificare" înseamană participarea trupelor românești de partea lui Hitler în Bătălia de la Stalingrad? Dar implicarea naziștilor lui Antonescu la înfometarea locuitorilor Leningradului în perioada blocadei?", se menționează în declarația Ambasadei Federației Ruse în RM.
"Condamnăm cu fermitate relațiile blasfemice în justificarea criminalilor naziști în sfîntă dată a aniversării a 75-a de la victoria asupra nazismul a coaliției antihitleriste în care, ar fi bine să le amintim partenerilor români, cu curaj au luptat strămoșii lor antihitleriști", se subliniază în concluzie în document.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав