COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6782
Coronavirus stiri: 7603

Am putea ajunge la 2000 de infectări pe zi, o spun specialiștii

17 sep. 08:31   Societate
1517 0

Experții din sănătate vin cu prognoze pesimiste în ceea ce privește evoluția numărului cazurilor noi de Covid în Republica Moldova.

Acesta va crește în continuare, iar în octombrie ar putea atinge cota maximă. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„În octombrie ne așteptăm la numărul maxim de cazuri. Probabil vom ajunge la două mii de cazuri zilnic. La sfîrșitul lui octombrie probabil vom avea o scădere a numărului de cazuri.

Vacinarea e destul de lentă și avem o rată de doar 21%.

„Sînt mai rezervat la prognoze. Cert este că ritmul de creștere a cazurilor e destul de mare, e de 30%. Depinde de mulți factori, cît timp va crește, care sînt măsurile întreprinse.


Acestea depind de autorități și populație. Este foarte importantă solidaritatea. Mult depinde de populație care trebuie convinsă că e responsabilă de sănătate”, a adăugat Mihai Pîsla, conf. univ. la Școala de Management în Sănătate Publică.

În opinia experților, unul din factorii care au cauzat înrăutățirea situației pandemice este comunicarea defectuasă a fostei guvernări.

„Problema e această rezistență din partea populației față de tot ce se încearcă a face și față de totot ce se vorbește despre această pandemie.

De ce am ajuns aici? O problemă foarte mare a fost neconsecvența mesajelor și acele defecțiuni de comunicare de la începutul pandemiei. Guvernul zicea una, ministerul alta, iar președintele Dodon spunea că „trece prin tine și nu-ți va nimic” sau umbla prin toată țara fără mască.

Sau HoReCa erau închise, dar pentru alții „o masă de sărbătoare” se putea. Acum sîntem în pragul altui val, cu o altă guvernare, dar cu aceeași rezistență și asta pentru că nu s-a făcut nimic ca să creștem încrederea populației.

Într-o pandemie emiterea mesajelor trebuie să fie coordonată cu experți buni în comunicare care să lucreze zilnic cu fricile populației, cu nivelul de înțelegere”, a spus și experta în legislație și management în sănătate, Rodica Rusu Gramma, conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽