X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Alocațiile pentru medicii infectați la muncă au ajuns la judecători

18 feb. 2022,, 16:15   Societate
6868 1

Peste 42 de milioane de lei acordați celor care s-au infectat la locul de muncă au ajuns nu la medici, ci la pretori, primari, consilieri, judecători sau procurori.

Demonstrarea faptului că angajatul s-a infectat în timpul orelor de muncă este o problemă, afirmă auditorii Curții de Conturi care au verificat cum sînt cheltuiți banii publici pentru susținerea celor implicați în prevenirea infectării cu COVID. Printre alte nereguli se numără remunerarea persoanelor în timp ce acestea nici nu se aflau la locul de muncă, transmite Noi.md cu referire la Jurnal.md.

GHEORGHE LAPTEANU, șeful echipei de audit a Curții de Conturi: "S-a stabilit că pe parcursul perioadei auditate două persoane, deși periodic nu se aflau în Republica Moldova, erau înregistrate la locul de muncă cu calcularea și achitarea remunerării muncii în sumă de circa 300 de mii de lei."

ANDREI MUNTEANU, membru al Curții de Conturi: "Constatăm cu regret că în timp ce unele instituții medicale duc lipsă de cadre, alții își permit să angajeze fictiv anumite persoane care pe parcursul unor perioade îndelungate, chiar de un an, nu sînt la serviciu, dar primesc salarii."

S-a stabilit că unii șefi ai subdiviziunilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au primit sporuri salariale chiar dacă nu au cerut acest lucru, precum și în lipsa unui ordin în acest sens.


GHEORGHE LAPTEANU, șeful echipei de audit a Curții de Conturi: "Lunar, conducătorii subdiviziunilor ANSP, conform demersului, solicitau acordarea sporului la salariu. Aceștia au solicitat acordarea a 956 de sporuri la salariu, iar Agenția a aprobat acordarea a 837 de sporuri. În 119 cazuri acestea nu au fost aprobate, iar în 8 cazuri a fost aprobat sporul la salariu fără a fi solicitat de conducătorii subdiviziunilor."

Responsabilii de la Compania Națională de Asigurări în Medicină nu neagă astfel de abateri, pe care le numesc ”scăpări”.

NINA ONOFREI, șeful Direcției economie a CNAM: "Da, este undeva poate o scăpare că nu întotdeauna au fost contrapuse persoanele din rapoartele pe care le prezentau instituțiile cu acele ordine de resemnare, care cereau modificări de cîteva ori pe lună."

Pentru indemnizația unică de 16 mii de lei, acordată persoanelor care s-au infectat la locul de muncă, au fost cheltuiți 331 de milioane de lei, dintre care 284 de milioane au ajuns la angajații medicali, iar 42 de milioane - la pretori, primari, procurori sau judecători.

GHEORGHE LAPTEANU, șeful echipei de audit a Curții de Conturi: "În unele cazuri, ponderea angajaților nemedicali din cadrul autorităților publice locale, beneficiari ai indemnizației unice de 16 mii de lei, au constituit pînă la 30 la sută din totalul mijloacelor alocate. Ministerul Finanțelor a fost în imposibilitate de a stabili faptul că angajații nemedicali care au beneficiat de indemnizația unică de 16 mii de lei s-au infectat în timpul executării atribuțiilor de serviciu. Acest fapt a fost cauzat de lipsa reglementărilor în acest sens."

Auditorii s-au interesat de modalitatea în care Poliția monitorizează persoanele aflate în autoizolare. S-a stabilit că 91 la sută dintre cei aflați în autoizolare nu erau verificați dacă respectă regimul de carantină.

GHEORGHE LAPTEANU, șeful echipei de audit a Curții de Conturi: "Subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne dețineau informații despre persoanele aflate în regim de autoizolare, la nivelul de 9% din totalul celor care se aflau în evidența Ministerului Sănătății."

SERGHEI DIACONU, secretar de stat al MAI: "Asta nu înseamnă că noi nu am efectuat verificări. Ce a fost pe partea Ministerului de Interne, chiar aș vrea să văd cele 569 de cazuri constatate unde noi nu am aplicat amenzi."

În total, din buget s-au cheltuit peste 700 de milioane de lei pentru medicii antrenați la tratarea persoanelor de COVID. Peste șapte milioane de lei s-au cheltuit pentru oferirea sporurilor salariale celor ce lucrau în condiții periculoase pentru sănătate. Suma de 331 de milioane de lei a acoperit indemnizația unică de 16 mii de lei pentru cei care se infectau la locul de muncă. Șapte milioane de lei au fost transferați celor ale căror rude, medici, au decedat din cauza COVID-19.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?