TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Alocația pentru victimele avariei de la Cernobîl va fi majorată

Va fi majorată alocația lunară pentru îngrijire, însoțire și supraveghere a persoanelor cu dizabilități severe imobilizate la pat, din rîndul participanților la lichidarea avariei de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl.

Un proiect de lege în acest sens a fost lansat de deputații Fracțiunii parlamentare PSRM și aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, în două lecturi.

Proiectul prevede creșterea alocației respective de la suma fixă de 500 de lei pînă la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vîrstă, stabilit anual de către Guvern.

”Modificarea va garanta nu doar majorarea alocației. Odată cu indexarea pensiei minime pentru limita de vîrstă se va consolida și mărimea alocației”, se arată în nota informativă la proiect.

Actualmente, conform Legii privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, pentru persoanele care îngrijesc, însoțesc și supraveghează la domiciliu un copil cu dizabilitate severă în vîrstă de pînă la 18 ani; persoanele cu dizabilități severe din copilărie; persoanele cu dizabilități severe nevăzătoare, cuantumul alocației respective constituie 80% din pensia minimă pentru limita de vîrstă. Astfel, legislația în vigoare nu asigură abordarea unitară a măsurilor de protecție socială pentru persoanele cu dizabilități severe, care au aceleași necesități de suport din partea unei terțe persoane, consideră autorii proiectului.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load