X 
Preşedintele stiri: 3610

Alexei Petrovici: "Nu trebuie de divizat societatea moldovenească și așa divizată"

25 mai. 16:45   Societate
2210 0

Proiectul de lege, potrivit căruia Republica Moldova nu va sărbători pe 9 mai Ziua Victoriei, dar va sărbători pe 8 Ziua Comemorării și Reconcilierii, dezbină societatea moldovenească și așa divizată, iar adoptarea sa de către Parlament va duce la consecințe ireversibile pentru cetățenii țării noastre.

Despre acest lucru a menționat într-un mesaj video adresat cetățenilor unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful echipei de căutare ”August”, Alexei Petrovici, comentînd acțiunea de protest organizată astăzi în fața clădirii parlamentului țării în semn de dezacord față de această inițiativă, precum și participarea la discuțiile asupra proiectului de lege desfășurate astăzi la ședința Comisiei parlamentare educație, cultură, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Alexei Petrovici a menționat că protestului său solitar inițial din fața clădirii parlamentului s-au alăturat mulți cetățeni neindiferenți ai țării noastre și deputați din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. În timpul protestului, Alexei Petrovici a fost invitat să participe la lucrările comisiei parlamentare educație, cultură, cercetare, tineret, sport și mass-media, la care a fost examinat proiectul de lege sus-menționat înainte de a fi înaintat pentru discuție în cadrul sesiunii plenare.

Unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful echipei de căutare ”August”, consideră că acest proiect de lege a fost scris ”pe genunchi”, făcut în fugă, este absolut brut și absolut neîntemeiat.

Anterior, autoritățile spuneau că pe 9 mai este marcată Ziua sfîrșitului celui de-al Doilea război mondial, iar acum vor să sărbătorească pe 8 mai ziua sfîrșitului celui de-al Doilea război mondial pe continentul european", a spus Alexei Petrovici.


El a subliniat că nu a primit niciun răspuns la întrebările adresate.

"Am întrebat, din moment ce în cadrul proiectului de lege se propune eliminarea cuvîntului Patrie, deoarece cuvîntul Patrie a rămas în trecut împreună cu URSS, ce rămîne acum? Avem noi acum o Patrie și ce numim acum Patrie? De ce atunci, renunțînd la Ziua Victoriei și la cuvîntul eroi, la cuvîntul patrie, în cadrul actualei legislații, nu renunțăm la clădirea Parlamentului în care ne aflăm, la alte clădiri construite pe vremea acelei Patrii, la spitale, drumuri, facilități de infrastructură?", se întreabă Alexei Petrovici.

"Deputații din partidul de guvernămînt PAS au vorbit mult despre reconciliere, memorie, dar la întrebarea mea dacă acest proiect de lege presupune mijloace financiare pentru întreținerea monumentelor și mormintelor militare, nu am primit nici un răspuns. Nimeni nu intenționează să întrețină aceste monumente, nimeni nu le va acorda atenție", s-a plîns el.

"Ei au o singură sarcină - de a elibera ziua de 9 Mai din calendar pentru "singura sărbătoare corectă" - Ziua Europei. Pe 8 mai, statul și țara intenționează să sărbătorească Ziua Comemorării și Reconcilierii. Odată cu adoptarea acestui proiect de lege, sînt egalați și invadatorii, și ocupanții, și eliberatorii, și cei care au murit în mîinile călăilor fasciști. Toți se vor afla acum în aceiași categorie, care se numește victimele celui de-al Doilea război mondial", a spus Alexei Petrovici.

Potrivit acestuia, în continuare proiectul de lege va fi examinat la sesiunea plenară.

"Cu siguranță vom merge la această ședință deschisă și ne vom apăra poziția. Poziția noastră este că acest proiect de lege scindează societatea moldovenească deja scindată, iar adoptarea sa de către Parlament va duce la consecințe ireversibile pentru cetățeni și țara noastră, deoarece zeci și sute de mii de moldoveni consideră 9 mai Ziua Victoriei și nu vor accepta această insultă față de memorie și nu vor fi niciodată de acord cu aceasta, ca strămoșii, tații, bunicii și străbunicii lor să fie egalați cu fasciștii, naziștii, cei care au venit în țara noastră cu arme", a subliniat unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful partidului de căutare ”August”.

43
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий