Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alexandru Stoianoglo a împărtășit pe rețelele de socializare povestea numirii sale

23 noi. 2021,, 16:08   Societate
4378 2

Șeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, a decis să povestească pe rețelele de socializare cum a ajuns în această funcție în urmă cu doi ani. Potrivit lui Stoianoglo, concursul de atunci continuă să deranjeze publicul și politicienii în tot acest timp.

„Atunci cînd adversarii mei nu au suficiente argumente, încep cu acuzațiile că am fost promovat și numit de cineva, de cele mai multe ori facînd aluzie la intrigile socialiștilor și ale fostului președinte al țării I. Dodon. Totodată toată lumea uită cine în realitate a inițiat, a organizat și a desfășurat acest concurs, cine a format comisia de concurs și cine, cum și pe cine l-a promovat. Am mai spus publicului fragmente din aceasta poveste, dar vreau să prezint imaginea integrală. Mai mult, autoritățile sînt în toiul pregătirilor către un concurs nou pentru funcția de procuror general. Cine și cum va percepe acest lucru - este treaba dvs., nu am de gînd să conving pe nimeni de nimic”, scrie șeful suspendat al Procuraturii Generale.

Alexandru Stoianoglo povestește cum în 2007 și-a părăsit locul de muncă în procuratură, a primit licența de avocat, iar în vara anului 2009 a intrat în campania electorală și a devenit parlamentar. După cîțiva ani, potrivit lui Stoianoglo, a rămas dezamăgit de politică și a devenit freelancer, obținînd curînd un loc de muncă într-un proiect menit să stabilească un dialog între centru și Găgăuzia.

„Proiectul a fost important și interesant pentru integrarea Găgăuziei în spațiul național, precum și în contextul rezolvării problemei transnistrene pe exemplul Găgăuziei. Spun toate acestea doar pentru a clarifica că nu am avut planuri și ambiții să devin procuror general. Am avut o viață cu adevărat fericită și prosperă (în proiect am cîștigat de zece ori mai mult decît în funcția de procuror general)”, continuă Stoianoglo.

În vara anului 2019, în țară s-a schimbat guvernarea. Au fost aduse modificări în procedura de numire a procurorului general și a fost anunțat un concurs, scrie Stoianoglo, menționînd că același lucru are loc și acum.


„Probabil că toată lumea își amintește de apelul public al premierului M. Sandu cu privire la necesitatea participării oamenilor cinstiți la concurs. Nu știu de ce, dar atunci am crezut sincer în acest îndemn, și dacă concursul ar fi fost inițiat de altă forță politică, probabil că nu aș fi participat la el, dacă aș fi cunoscut rezultatele acestuia din timp”, scrie Stoianoglo.

Vorbind despre concursul propriu-zis, Stoianoglo scrie că acesta a fost o acțiune pur populistă, specifică autorităților care nu știu să stabilească corect prioritățile.

„Scopul principal al acțiunii s-a redus la o dorință banală de a capta procuratura prin niște proceduri democratice. Și ceea ce s-a întîmplat în continuare confirmă cele spuse - anularea rezultatelor concursului, doar pentru că au trecut cei greșiți, și demisia ulterioară a prim-ministrului, care prin orice mijloace, chiar și sub riscul propriei demisii, a vrut să numească în funcția de procuror general omul său. Totuși, să lăsăm asta deoparte și să le trecem la cheltuielile progresului.”

Potrivit lui Stoianoglo, pînă în turul doi al concursului, nimeni nu a manifestat interes pentru el, iar apoi aproape în fiecare zi „unii oameni, chiar și străini, și-au oferit ajutorul pentru a-l face să cîștige”:

„Unul dintre liderii unuia dintre partidele aflate la putere în acea perioadă mi-a spus direct că ei controlează toate comisiile, consiliile, și ei sînt gata să mă facă procuror general, pentru că eu chiar sînt cel mai pregătit dintre toți candidații care au ieșit în turul doi. Totodată, în schimb, funcția de procuror general adjunct și de șef al uneia dintre procuraturile specializate ar trebui să fie ocupate de oamenii lor. La întrebarea mea: „să înțeleg că alte funcții de adjuncți și șefi ai procuraturilor speciale vor fi distribuite după același principiu”, răspunsul a fost „da”. „Atunci cu ce mă voi ocupa eu la procuratură?”, am întrebat. „Veți comanda tuturor”, a fost răspunsul. Nu am nevoie de funcția de procuror general, faceți cu ea ce doriți, i-am spus interlocutorului meu. Toate acestea s-au întîmplat înainte de prăbușirea coaliției guvernamentale și prezint toate aceste detalii pentru ca publicul să înțeleagă ce fel de procuratură și-au dorit autoritățile și ce lecții a învățat clasa politică din perioada statului capturat. Vă amintește de ceva această situație? S-a schimbat ceva astăzi, după schimbarea guvernării, și cît valorează cu adevărat declarațiile privind reforma justiției? Răspunsul este evident - păcălirea masivă și spălarea creierului populației sub pretextul unor bune intenții”, crede Stoianoglo.

El continuă să descrie conversațiile cu premierul de atunci Maia Sandu și cu președintele Igor Dodon. Potrivit lui, atunci șefa guvernului i-a lăsat o impresie plăcută, ei au avut o conversație la subiect și detaliată. „Ce s-a schimbat mai tîrziu și de ce a demisionat doamna Sandu din cauza mea, nu înțeleg pînă acum, însă cîndva istoria va deschide și această pagină”, a scris Stoianoglo, promițînd că își va împărtăși gîndurile în viitor. Totodată, Stoianoglo spune că nu a avut întîlniri personale cu Igor Dodon, iar într-o conversație cu ocazia numirii sale Dodon a spus că știe de propunerile primite în cadrul concursului și apreciază poziția lui independentă. Totodată, potrivit lui Stoianoglo, șeful statului de atunci și-a exprimat mai multe dorințe, printre care anchetarea furtului miliardului, lupta împotriva corupției și neimplicarea în politică.

„Cu siguranță, a existat o latură întunecată a acestui concurs. Acest lucru este confirmat de informațiile pe care le-am prezentat publicului în data de 04.10.2021, după care am fost reținut și arestat. Conform informațiilor furnizate, nu numai politicienii au manifestat un mare interes pentru concurs, ci și diferite grupuri de interese și chiar diplomații. Totuși, n-am avut nimic de-a face cu asta, se pare că nimeni nu m-a luat în serios încă de la începutul concursului. Aceasta este povestea numirii mele fără înșelăciune și intrigi”, a spus Stoianoglo, relatează Noi.md.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?