X 
Cutremure stiri: 502

Alexandru Sainsus: „Moldova trebuie să ia măsuri urgente pentru a păstra pămîntul fertil”

26 sep. 06:30   Societate
2625 1

Moldova pierde miliarde de euro în fiecare an din cauza că ploile abundente spală solurile fertile, pentru fiecare centimetru al cărora natura a cheltuit sute de ani.

O astfel de opinie a exprimat reprezentantul platformei Arboretum.live, Alexandru Sainsus, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md

El a remarcat că țara noastră este una dintre cele mai bogate din lume în ceea ce privește fertilitatea solului și, probabil, această abundență și bogăție a pămîntului în principiu poate avea, parțial, și partea sa negativă, deoarece oamenii din țara noastră s-au obișnuit cu faptul că un astfel de pămînt va fi întotdeauna și că nu se va termina niciodată și nu au o atitudine la fel de respectuoasă față de el ca în alte țări.

„De fapt, totul are un sfîrșit. Trebuie doar să vedeți ce atitudine față de sol au fermierii din Germania sau Cehia, de exemplu, din țări cu un sol mult mai sărac, pentru a înțelege ce bogăție avem noi”, a declarat Alexandru Sainsus.

El a explicat că, atunci cînd pămîntul de pe o pantă este arat și vine un flux uriaș de apă, așa cum s-a întîmplat nu demult la noi, cînd într-o singură zi pe un metru pătrat au căzut precipitații cît norma pentru trei luni, iar înainte de aceasta a existat o secetă timp de mai multe luni, iar pămîntul a fost foarte uscat. În acest caz stratul fertil este pur și simplu spălat mai întîi în cîmpie, iar apoi de pe cîmpii este luat de curentul de apă și îl duce în rîu și solul ajunge cu siguranță în mare.


„Deci, în acest fel, pierdem fertilitatea pe care ne-a dat-o natura. Pentru a face fertil pămîntul, natura a cheltuit sute de ani pentru fiecare centimetru de sol. Adică, sunt procese milenare care au permis pămîntului nostru să capete această fertilitate. Iar noi, prin agricultura noastră arabilă, lipsa măsurilor de protecție a solului, lipsa protecției pantelor, ajungem ca astfel de dezastre naturale să spele mii, milioane de tone de sol fertil. Sînt pierderi uriașe de bani. Este vorba de miliarde de euro pe care țara noastră le pierde în fiecare an. Adică, de zeci de ani în spațiul informațional difuzăm informații cu scandaluri cu furtul a miliarde de dolari din bănci, dar în același timp pierdem sume uriașe în fiecare an din grădina noastră și nimeni nu vorbește despre asta”, a subliniat reprezentantul platformei Arboretum.live.

El a menționat că Moldova trebuie să ia măsuri urgente pentru a păstra solul fertil, cernoziomul pur, care, în absența centurilor forestiere de protecție, este spălat de pe terenurile arate de fluxurile puternice de apă - aceasta se numește eroziunea hidrică a solului.

4
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав