X 

Alexandru Flenchea: "Noi trăim exact așa cum ne guvernăm țara"

6 iul. 15:30   Societate
2457 0

Orice moldovean obișnuit își dorește ca viața în Moldova să fie ca în Europa, să aibă salarii și drumuri ca în Germania, să aibă gaz ieftin ca în Ungaria, să aibă o pensie bună, dar în plan geopolitic, opiniile lor pot fi diferite.

O astfel de opinie a exprimat fostul vicepremier pentru Reintegrare și expertul în securitate, Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii "По фактам с Юлией Федоровой", relatează Noi.md.

Vorbind despre integrarea europeană, el a menționat că aceasta este, în ultimul rînd, realizarea unor planuri de acțiuni, a căror implementare a început nu acum și nu în 2014 odată cu semnarea Acordului de asociere, ci cel puțin din 2005, cînd au început să fie implementate planuri de acțiuni mai mult sau mai puțin detaliate.

"Dar, de fapt, Moldova din punct de vedere geografic nu se duce nicăieri, iar locul ei de pe hartă nu se schimbă, nu se mișcă, nici spre est, nici spre vest. Ce vrea orice moldovean obișnuit? Să trăiască ca cei din Europa. Dacă îi întrebi ce vor cu adevărat, vei auzi răspunsul: "Să aibă salarii și drumuri ca în Germania, gaz ieftin ca în Ungaria. Să aibă pensie bună", a menționat Alexandru Flenchea.

Dar dacă, potrivit lui, îi vei pune unei persoane o întrebare strict geopolitică, care, în opinia sa, este doar o mare manipulare, atunci fiecare va avea propria opinie.


"Și la noi există 3 milioane de opinii, care se împart mai mult sau mai puțin clar în două tabere. Cineva este pentru Europa, cineva este pentru Rusia, dar dacă veți întreba concret oamenii ce le lipsește în viață ca să trăiască bine, normal, așa cum își doresc, veți vedea că există trei milioane de opinii diferite, dar, de fapt, toți oamenii doresc același lucru: ei vor predictibilitate. Deși nu, predictibilitatea este probabil deja pe locul al doilea și al treilea, din păcate, datorită unui nivel de viață atât de scăzut încât, din păcate, suntem interesați doar de lucruri pur existențiale: să supraviețuim, să ne hrănim familia, pe noi înșine. Ce își doresc oamenii, indiferent dacă numesc acest lucru integrare europeană sau nu, este de înțeles. Toți oamenii își doresc același lucru", a spus fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare și expertul în securitate.

"Trăim exact așa cum noi, ca națiune, ne guvernăm țara. Așa cum guvernăm, așa și trăim", a spus el.

12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?