"Albumul ornamentelor covoarelor moldovenești" 1912

28 feb. 2021,, 13:30   Societate
3099 0

"Albumul ornamentelor covoarelor moldovenești" a fost publicat la Leipzig, în anul 1912. În acest album au fost plasate 25 de desene în culori, care reprezintă imagini ale covoarelor păstrate la Muzeul Zemstvei Guberniei Moldova. Este indicat și faptul că în muzeu se aflau și modele foarte vechi ale acestei arte moldovenești.

În introducerea la acest album P. Gore scrie următoarele cuvinte, relevante și în ziua de azi:

Departamentul Zemstvei Guberniei Moldova, dorind să îmbunătățească producerea de covoare și să se reîntoarcă la vechile modele uitate, a decis să publice albumul în cauză. Poate că frumoasele ornamente din el, vor trezi din nou interesul față de această artă rară și vor servi drept imbold pentru creșterea, dezvoltarea și perfecționarea acestui meșteșug.

Reamintim că informații exhaustive despre Alesul covoarelor; Ţesutul popular decorativ; Broderii; Croşetare; Împletitul din salcie; Împletitul din paie; Împletitul din pănuşi de porumb; Împletitul din papură; Prelucrarea artistică a lemnului; Prelucrarea artistică a pietrei; Ceramica populară; Prelucrarea artistică a pielii şi a blănurilor; Prelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.

Albumul poate vizualizat aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?