X 

Alaiba, despre "legile aiurea" semnalate de cetățeni: "Vor fi abrogate"

7 apr. 10:30   Societate
2882 0

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a anunțat că au fost identificate mai multe „legi aiurea”, după ce cetățenii au sesizat problemele.

În total, se dorește eliminarea a circa 40 de pagini de astfel de reglementări inutile.

Printre acestea, există și prevederi privind semnarea meniului băuturilor alcoolice doar de către contabil și conducătorul unității, cerințele pentru ospătar de a cunoaște o limbă străină la nivel minim și pentru portar să supravegheze ușa de intrare a unității.

În opinia ministrului, aceste legi sînt nejustificate, limitînd astfel antreprenorii în desfășurarea activității lor. „De ce doar contabilul și conducătorul unității? Poate cerem și semnătura ministrului economiei, minimum? Abrogăm”, a declarat Alaiba.

De asemenea, ministrul a evidențiat și prevederea conform căreia „ospătarul trebuie să respecte următoarele cerinţe: să posede o limbă străină la nivelul minim şi să cunoască termenii profesionali (în cazul restaurantelor): „Credeam că eu ca și angajator decid dacă am nevoie de chelner multilingv. Abrogăm”.


Totodată, vicepremierul a criticat și prevederea potrivit căreia „dotarea cu utilaje, mobilier, articole, echipamente şi ustensile se va face în funcţie de natura, volumul şi profilul unităţii”, spunînd că aceasta ar fi ideală pentru corupția inspectorilor.

„Această prevedere vine ca o invitație la corupție. Vine un inspector corupt și decide că nu, dotarea cu nu e „în funcție de natura, volumul și profilul unității”. Abrogăm”, a afirmat Dumitru Alaiba.

„Portarul trebuie să respecte următoarele cerinţe: să fie supus instructajului privind regulile de serviciu; să cunoască regulile de servire a consumatorilor în unitatea respectivă; să cunoască amplasarea codului de semnalizare şi de protecţie contra incendiilor şi regulile de utilizare; să informeze consumatorii privind amplasarea sălilor şi locurilor libere; să supravegheze uşa de intrare a unităţii, iluminarea reclamei, starea sanitară a vestibulului; să cunoască informaţia privind chemarea taxiului, a poliţiei, asistenţei medicale, echipei de pompieri.

Tot ok, dar de ce să intervenim prin regulament în relația dintre angajator și portar? e portar, nu? Abrogăm”, a adăugat Alaiba.

Ministrul a mai afirmat că Guvernul va continua să identifice astfel de „legi aiurea” și să le elimine pentru a ușura viața antreprenorilor din Moldova. Cetățenii sunt încurajați să sesizeze astfel de probleme prin intermediul adresei de e-mail legi.aiurea@mded.gov.md.

„Și multe altele. Curînd în una din următoarele ședințe ale Guvernului. Așa, pas cu pas, ușurăm viața antreprenorilor. Mai avem multe de făcut. Le luăm una cîte una”, a încheiat Alaiba.

3
2
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?