COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

Ala Nemerenco: Nu vom merge cu vaccinarea în școli

27 oct. 2021,, 07:15   Societate
1850 1

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, răspunde criticilor apărute în societate după anunțul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de a începe vaccinarea anti-COVID-19 în rîndul copiilor cu vîrste cuprinse între 12 și 18 ani, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

Șefa de la Sănătate spune că vaccinarea rămîne benevolă, iar în cazul copiilor poate avea loc doar cu acordul părinților. Ministrul spune că autoritățile nu insistă pe vaccinarea copiilor, întrucît aceștia fac forme mai ușoare ale bolii și nu reprezintă o povară pentru sistemul de sănătate.

Ministrul Sănătății spune că anunțul autorităților privind posibilitatea vaccinării copiilor începînd cu vîrsta de 12 ani n-ar trebui să-i sperie pe părinți, întrucît vaccinul nu este obligatoriu. Ala Nemerenco exclude posibilitatea organizării campaniilor de vaccinare în instituțiile de învățămînt.

„Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a înregistrat permisiunea vaccinării copiilor cu vîrste între 12 și 18 ani, cu acest tip de vaccin și putem să declarăm că fiecare părinte care dorește să-și vaccineze copilul, are posibilitatea s-o facă. Vreau să liniștesc părinții care consideră agresivă această decizie, nimeni nu va merge în școli cu vaccinarea. Este o acțiune care va veni doar din partea părinților care au citit, s-au informat și doresc să-și vaccineze copiii”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, acțiunile autorităților de promovare a vaccinului rămîn axate pe categoria persoanelor adulte. Întrucît acestea fac, de cele mai multe ori, forme grave ale bolii care necesită spitalizare. Șefa de la Sănătate spune că, în ultima perioadă, a crescut cu 66% numărul persoanelor nevaccinate, internate în secțiile de terapie intensivă.

„Vaccinarea copiilor nu este scopul nostru primordial, atunci cînd vorbim de 70% rata de vaccinare pentru a atinge imunitatea colectivă, e vorba de calcule bazate pe numărul adulților vaccinați. Chiar dacă copiii sînt cei care transmit infecția de la școală acasă sau de acasă în comunitatea de prieteni, avem o creștere de doar 3% de îmbolnăviri în rîndul copiilor. Cînd vorbim de vaccinare, scopul nostru rămîne populația adultă care ne creează o presiune masivă pe secțiile de terapie intensivă. Chiar dacă vor exista 1000 de părinți care vor fi de acord să-și vaccineze copiii, asta nu va schimba cursul transmiterii infecției”, a mai spus Nemerenco.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, rata de vaccinare în Republica Moldova cu o doză constituie 25 %, iar cu schemă completă – 24 %. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă este înregistrată în mun. Chișinău – 36%. La polul opus se află raioanele Leova, Sîngerei și UTA Găgăuzia (între 14% – 15% ).

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X