X 

Ala Nemerenco, despre excluderea îndreptării obligatorii de la medicul de familie

29 mar. 15:55   Societate
3472 0

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a oferit detalii despre modificările operate la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Conform modificărilor, pacienții care dețin poliță de asigurare medicală vor putea merge la consultațiile medicilor specialiști și vor putea fi internați, fără îndreptarea medicului de familie.

„Ei (pacienții) sînt nevoiți permanent să circule de la medicul de familie, la medicul specialist, înapoi la medicul de familie după investigație. După asta la specialist. Dacă e nevoie de trimitere în spital, iar înapoi la medicul de familie. Am exclus această trimitere obligatorie. Ea rămîne atunci cînd medicul de familie are nevoie de consultația unui specialist. Medicul de familie lasă pacientului această trimitere, această recomandare ca o argumentare. În cazul în care pacientul consideră necesar să meargă la medicul ORL, deoarece are o problemă cu urechea, deci nu este neapărat nevoie să meargă la medicul de familie”, afirmă Ala Nemerenco.

Potrivit ministrului Sănătății, din moment ce deține poliță de asigurare și achită contribuțiile în fondul de asigurare, pacientul poate beneficia de consultația oricărui specialist, cu excepția nivelului terțiar.

„Atunci cînd avem aceste instituții republicane, deoarece acolo nu e vorba doar de trimitere de la medicul de familie, dar și la alt specialist, nu putem ajunge atît de ușor”, a precizat ministrul.


În cazul în care pacientul necesită spitalizare, trimiterea o va face medicul specialist, fără a solicita biletul de la medicul de familie, susține ministrul.

„Pînă acum era obligatorie trimiterea pentru spitalizarea programată, nu ne referim la cea acută în care pacientul poate ajunge de unul singur sau să fie transportat de serviciul de ambulanță. Atunci cînd e nevoie de o programare spitalizată era obligatorie trimiterea doar de la medicul de familie și, dacă era efectuată această trimitere într-o secție specializată, iar se începea acest du-te-ncolo - vino-ncoace. Medicul specialist, de exemplu, endocrinolog, dacă va considera că acest pacient are nevoie de tratament în secţia de endocrinologie, va putea s-o facă singur, fără să trimită pacientul la medicul de familie”, a explicat Ala Nemerenco.

24
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий