X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Ajutorul României de apreciat chiar dacă a venit prea tîrziu și miroase a populism, declarație

1 mai. 2020,, 13:15   Societate
8898 20

Ajutorul României este unul de apreciat chiar dacă a venit prea tîrziu și miroase a populism. Despre aceasta scrie într-un articol analistul politic, Nicolae Pascaru.

”Vreau să încep acest articol în primul rînd cu un mesaj de salut și să le mulțumesc din suflet echipei de voluntari care au decis să vină în Republica Moldova. Oameni cu mare caracter și devotament. Profesioniști, care nu au venit sș cîștige bani cum cred unii dar să ne ofere o mînă de ajutor. Am aflat că printre voluntari sînt și rude a unor medici care au decedat într-un accident teribil acum cîtiva ani în Republica Moldova, foști absolvenți ai universității de medicina din Chișinău, oameni de bună credință. Am admirat declarațiile lui Raed Arafat despre cele văzute în Republica Moldova care demonstrează ca este un medic adevarat nu și un politician.Consider că toți cei care fac parte din această misiune împreună cu toți medicii din țară trebuie decorați.”,se arată în articolul lui Pascaru.

Cu toate acestea, analistul politic spune că Republica Moldova în ultimii 20 de ani a devenit un misionar și un donator de miliarde de euro UE dar și României.

”Referitor la ajutor vreau să fiu sincer și tranșant. Cît de absurd nu pare dar Republica Moldova în ultimii 20 de ani a devenit un misionar și un donator de miliarde de euro UE și României. Intreținerea sistemului de învățămînt anual ne costă 800 milioane de euro — circa 30 % din absolvenți pleacă spre universitățile din Cluj, Iași, București, Constanța, Timișoara, etc. Doar un procent infim revin după finalizarea studiilor. Am primit în schimb autobuse, au fost modernizate grădinițe, școli dar nu cred că în valoare de nici măcar 100 milioane euro din miliardele pe care trebuie sa le recuperam. În ultimii 6 ani sute poate chiar peste o mie de medici din Republica Moldova au plecat în România să completeze posturile vacante. Fără ei nu știu cum ar fi rezistat astăzi sistemul medical din țara vecină. Primim fonduri de circa 400 milioane euro anual de la UE dar importam produse în Republica Moldova din această zonă de peste 2 miliarde euro anual. Foarte «echitabil»!!! Nu vreau să intru în detalii cu alte cifre”, se arată în articol.

Deși recunoaște că oamenii nu au plecat de viață bună, dar din cauza politicienilor care au distrus Republica Moldova în ultimii 20 de ani.


”Este adevărat că și România a trecut printr-un dezastru economic, se confruntă cu migrația și alte fenomene similare dar nu pot fi comparate cu cifrele din Republica Moldova dacă ne raportăm la numărul total al populației. Iohanis ar trebui să înțeleagă că nouă moldovenilor ne-ar plăcea ca românii să vina la studii în Chișinău iar medicii noștri care pleacă în UE să le completeze locurile vacante dar procesul este invers. Ar fi echitabil dacă România ar acoperi toate cheltuielile pe care le are Republica Moldova în acest sens și UE la fel. Este un scenariu ireal .Trăim într-un capitalism sălbatic. De aceea ar fi bine ca aceste «ajutoare» , eu defapt le numesc niște «compensații», care vin sa fie făcute fără populism pentru ca cetățenii moldoveni înteleg toate aceste lucruri. România ne-ar fi ajutat mult dacă acum o lună cînd la Iași, București, debarcau mii de moldoveni care se reîntorceau să fie testați. Înțelegem perfect că nimeni nu era pregătit. Nici un guvern din lume nu ar fi admis acest scenariu pentru măcar o secundă. Ar fi bine însă ca statul român să-și concentreze toate forțele spre zona Moldovei- Suceava, Botoșani și alte orașe care au devenit mari focare. Nu e cazul ca Iohanis să facă populism ieftin. România nu are potențialul SUA, Chinei, Rusiei și nici măcar Ungariei. Toate aceste ajutoare să le păstreze pentru spitalele din București, Iași, acolo unde lucreaza și astăzi cetățeni ai Republicii Moldova”, scrie Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?