X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Ajun de Bobotează: Credincioșii merg la biserică pentru a lua apă sfințită

18 ian. 18:45   Societate
1702 0

În ajun de Bobotează, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a lua apă sfințită. După Sfînta Liturghie, preotul merge la fîntînă sau în alt loc amenajat unde se face rugăciunea Aghesmei Mari.

Apa se sfințește prin rugăciuni deosebite, foarte profunde, care amintesc despre Arătarea Mîntuitorului Iisus Hristos, transmite Știri.md.

Protoiereul Vetcislav Cazacu, de la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, a spus că Agheasma Mare se face o singură dată pe an, cînd este marcată Arătarea Domnului, care se mai numește „Epifania” sau „Teofania”. Atunci Iisus Hristos a intrat în apele Iordanului ca să sfințească apele cu preacuratele Sale picioare. Iisus Hristos a venit să ia asupra Sa păcatul omenirii, botezul avînd strînsă legătură cu jertfa pe care o face Iisus Hristos mai tîrziu pe cruce.

„Nu în zadar se spune în popor că atunci cînd faci o fîntînă, un izvor, să-l faci cu dragoste și pace ca să fie apa gustoasă. Prin botez, Iisus Hristos sfințește creația, prin apa Iordanului sfințește pe toate și noi ne sfințim. Noi să ne sfințim viața noastră prin Hristos”, a spus protoiereul.

Cu Agheasma Mare credincioșii sfințesc prin gospodărie și beau din ea pe nemîncate. Agheasma este păstrată în recipiente curate, în locuri deosebite, de rugăciune, lîngă icoane.


Agheasma care nu mai poate fi folosită poate fi turnată la rădăcinile unui copac sau poate fi adusă la biserică.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?