X 

AIEA a donat Moldovei un camion pentru transportarea surselor radioactive

16 aug. 2021,, 10:30   Societate
3028 2

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a donat Republicii Moldova un vehicul specializat de marfă pentru a facilita transportul sigur al surselor radioactive către locațiile de depozitare specializate din țară, în cadrul proiectului Departamentului Securitate Nucleară al AIEA privind Consolidarea Securității Transportării Surselor Radioactive.

"În ultimii ani, siguranța materialelor radioactive a fost evidențiată ca o prioritate cheie pentru Republica Moldova, în special în legătură cu determinarea locației și asigurarea siguranței surselor orfane, adică a surselor pierdute, dispărute sau niciodată înregistrate, și transportarea acestora în spații de depozitare sigure", spune Iulian Gîsca, directorul Agenției Naționale de reglementare a Activităților Nucleare şi Radiologice din Moldova. - O parte din lucrările din acest domeniu este de a se asigura faptul ca după determinarea locației acestor surse, acestea să pooată fi transportate în siguranță în depozitele desemnate. Prin urmare, acest camion specializat este de o importanță vitală pentru noi".

În Moldova Există mai multe surse radioactive, precum și cantități mici de materiale nucleare care sînt utilizate în medicină și industrie, precum și în domeniul cercetării. Prin intermediul Programului său de cooperare tehnică, AIEA acordă asistență Republicii Moldova în legătură cu introducerea științei și tehnologiei nucleare, iar asigurarea siguranței și securității surselor în timpul utilizării și stocării acestora are o importanță esențială în cadrul acestei activități.

La solicitarea guvernului, experții AIEA au vizitat țara în 2018 pentru a evalua potențialul Moldovei de a asigura siguranța materialelor radioactive în timpul utilizării, depozitării și transportării. Ulterior, au recomandat achiziționarea unui camion specializat pentru a asigura transportul sigur al surselor radioactive.

Cerințele tehnice ale vehiculului au fost elaborate de AIEA în strânsă cooperare cu utilizatorul final (Compania Națională a Deșeurilor Radioactive din Moldova), ANRANR și experți internaționali.


Sistemul de securitate de ultimă oră al vehiculului include măsuri sofisticate de detecție, bariere de întârziere, capacități de urmărire și comunicare, care vor sprijini în mod semnificativ capacitățile de securitate a transportului din Moldova.

După finalizarea caietului de sarcini, AIEA a achiziționat vehiculul și l-a donat Guvernului Republicii Moldova. Guvernul German a finanțat, prin Fondul de securitate nucleară al AIEA, achiziționarea camionului și activitățile de instruire aferente.

Acest vehicul donat are caracteristici avansate care vor sprijini Moldova în consolidarea capacităților sale de securitate a transportului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?