Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ai mare grijă cui îi dai datele cardului tău bancar

19 noi. 2020,, 15:51   Societate
5440 0

Dacă deții un card bancar, este bine să știi că în ultima perioadă a crescut considerabil numărul de escrocherii. Astfel, mai multe persoane sînt telefonate și li se cer datele cardului de către indivizi care se prezintă drept reprezentanți ai băncii sau altor instituții ale statului.

În acest context, mai multe instituții bancare din țară au emis către clienți mesaje de avertizare.

„ATENȚIE! ESCROCII se prezintă ca reprezentanți ai băncii, lucrători ai Poliției, etc. Nu divulga NICIODATĂ ȘI NIMĂNUI datele cardului, parole și coduri din SMS!”, se menționează în mesajul de avertizare, transmite unimedia.info.

Anterior, și Poliția a avertizat cu privire la schemele de escrocherie, tot mai frecvente în ultima perioadă. Mai nou, deținătorii de carduri sînt telefonați prin intermediul aplicației Viber, de către persoane care se prezintă drept reprezentanți ai băncii, sub pretextul că s-a încercat spargerea contului. Oamenii sînt mințiți că pentru a evita sustragerea mijloacelor bănești este necesar să comunice toate datele, pentru a fi securizat cardul.

Totodată escrocii acționează și prin intermediul anunțurilor ce sînt plasate de către cetățeni pe site-urile de comercializare a bunurilor și pe rețelele de socializare. Inițial, ei se arată interesați de bunul propus spre comercializare și sub pretextul procurării/rezervării acestuia solicită date personale precum: numărul cardului, codul de securitate, parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card, însă în realitate, datele sînt folosite în mod fraudulos, iar escrocul gestionează conturile bancare ale victimelor.


Poliția atenționează că în cazul în care cineva a accesat contul dumneavoastră online, contul bancar sau a obţinut date despre cardul de credit trebuie să sunaţi îndată la instituţia financiară care l-a emis, astfel încît contul să fie închis cît mai curînd posibil, iar în acest fel să fie evitată extragerea mijloacelor bănești.

Totodată, dacă ați fost contactat de persoane străine, care se prezintă drept angajați ai băncii, nu aveți încredere, mai întîi verificați informația nemijlocit la bancă.

În caz că ați oferit date personale persoanelor necunoscute, apelați de urgență la cel mai apropiat Inspectorat de Poliție sau la Serviciul 112.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?