TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Agricultorii se plîng că pe piață sînt mai mulți cartofi de import decît autohtoni

Tot mai mulți agricultori de la nordul Moldovei se plîng de faptul că stau cu cartofii în grămezi și nu au unde își vinde marfa. Ei spun că pe piețile din țară este foarte multă producție de import, care se vinde la un preț mai mic decît cel propus de producătorii autohtoni. Potrivit lor, în timp ce cartofii moldovenești nu sînt achiziționați de stat, importatorii aduc cu vagoanele din România, Polonia, Belarus și Ucraina.

Stanislav Baeșu, un tînăr agricultor de la nordul Moldovei, este indignat de faptul că, în țara noastră, se importă masiv cartofi și nu se încurajează comercializarea producției autohtone. El spune că, la piețele din Chișinău, vînd cei care au locuri de mai mult timp și cei care importă, transmite tv8.md.

STANISLAV BAEȘU, AGRICULTOR: „Dorim ca, o mica perioadă de timp, de 2 – 3 luni, să ne ofere posibilitatea să ne vindem producția noastră, care am produs-o, iar după aia să se importe. Practic, nici locuri în piață nu avem ca să vindem producția noastră. Dorim ca noi să vindem ceea ce am produs să nu fim nevoiți să aruncăm sau să o lăsăm în camp”.

Astăzi, la piața agricolă din Chișinău, am surprins cîțiva comercianți care și-au adus marfa direct de pe cîmp. Ei se bucură că au un loc unde să vindă, dar se arată indignați de faptul că cei ce propun cartofi de import, îi vînd la un preț mai mic și, prin urmare, le micșorează vînzările.

„Nu ar trebui de importat. Ar trebui a noastră, că nu putem vinde, nu putem vinde pe asta, cam e greu de vîndut”.


„Noi creștem și nu putem vinde din cauza cui? Că aduc autocamioanele, noi sîntem producători și nu putem măcar să ne scoatem datoriile”.

Alții producători susțin, însă, că nu sînt deranjați de faptul că în țara noastră se importă multă producție agricolă.

„Cartoful e moldovenesc de la Briceni. La moment, eu nu cred că e mai mult de import. La moment, dă Doamne să fie timp, ca oamenii să-i poată scoate. Eu nu văd cartofi de import, poate de la România că sînt cîteva „furi”, față de anii trecuți cînd erau 100 de autocamioane. Anul acesta, prețul nu permite ca să se importe cartofi”.

Comercianții care vînd cartofi de import nu au vrut să vorbească în fața camerei. Ei ne-au spus, însă, că preferă să aducă marfă din România, Polonia, Belarus și Ucraina, pentru că aceasta este de o calitate superioară și o iau la un preț mai mic.

„Sunt aduși, Irga, Polonia”.
„Fiindcă sînt mai buni, credem că sînt mai sănătos crescuți”.
„Să luăm așa dintr-o parte, da de import e mai de calitate, calitate superioară, dar moldovenesc ca pentru moldoveni”.

Contactați de TV8, responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ne-au spus că, atît producătorii autohtoni cît și importatorii de cartofi sînt tratați la egal, iar autoritățile nu pot interzice sau reduce cantitatea de import a cartofilor.

„ECATERINA GRIGOREAN, PURTĂTOARE DE CUVÎNT MADRM: „Le recomandăm ca să ia autorizație de la administrația publică locală, ca să le permită să vîndă pe piața locală”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul acesta suprafețele pe care s-au cultivat cartofi s-au mărit și constituie aproape 23 de mii de hectare în comparație cu 19 mii de hectare, cît au fost în 2019.

În țara noastră se consumă anual o cantitate de peste 330 de mii de tone de cartofi. Producătorii moldoveni au capacitatea de a produce în jur de 200 de mii de tone, restul fiind de import.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load