X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Agricultorii, în lacrimi: " Nu mai putem salva nimic din roadă. Furtuna a făcut dezastru"

28 iul. 2023,, 08:30   Societate
3155 0

Pagubele provocate de intemperii au crescut după ce în raioanele Hîncești și Dubăsari a plouat cu grindină de mărimea oului de găină. În urma furtunii, mai multe plantații de viță-de-vie au fost distruse, iar agricultorii se tem că anul acesta vor rămîne fără recoltă și cu datorii la bănci.

În urma furtunii din 26 iulie, o bună parte a culturilor din localitatea Bozieni, raionul Hîncești au fost distruse. Cele mai afectate au fost terenurile cu viță-de-vie. Simion Starinschi a mers la primărie să înregistreze pagubele. Cu lacrimi în ochi, bărbatul a spus că în doar cîteva minute grindina i-a distrus munca de trei ani.

Grindina a afectat grav plantele. Frunzele viței-de-vie au fost găurite, iar strugurii, care urmau să ajungă pe piață în maximum o săptămînă au fost sfărîmați. Bărbatul spune că nu mai poate salva nimic din roadă, iar după pierderile cu care s-a ales ieri, se gîndește să renunțe cu totul la bucata de pămînt, notează Noi.md cu referire la tv8.

În doar cîteva minute, ploaia însoțită de grindină și vijelie, a pus la pămînt și plantația de vie a lui Tudor Roman. Agricultorul spune că a plecat de pe cîmp cu cîteva minute să înceapă ploaia, iar cînd s-a întors, a găsit un adevărat dezastru.

Din șase hectare de viță-de-vie, i-au rămas în picioare acum doar cinci, doar că și aceasta este afectă în proporție de 70% la sută.


Primarul satului Bozieni susține că acoperișurile mai multor case au fost avariate, iar pînă acum la primărie au fost înregistrate cel puțin 12 plîngeri privind pagubele provocate de grindină.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ploile torențiale cu rafale de vînt puternic din ultimele zile au provocat cele mai multe pagube în raioanele Edineț, Soroca, Dondușeni, Rîșcani și Drochia.

0
1
0
8
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав