X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Agenția servicii publice: Declarațiile fostului prim-ministru, Ion Chicu sunt false

22 iun. 03:35   Societate
1962

Agenția Servicii Publice vine cu precizări privind informațiile eronate, vehiculate în presă de către fostul prim-ministru al RM, Ion Chicu, care sînt false și nu corespund realității.

Agenția Servicii Publice reiterează faptul că licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției (în perioada cînd domnul Ion Chicu era prim-ministru al RM și a avizat respectiva licitație, estimată la circa 500 milioane lei) a fost anulată în urma multiplelor nereguli grave de procedură identificate de Corpul de control al prim-ministrului, inclusiv pentru faptul că permitea companiilor ofertante să includă taxe de royalty. Această licitație nu a avut desemnat un cîștigător la momentul anulării.

Pe de altă parte, ASP are un contract activ cu compania „Garsu Pasaulis”(Lituania), semnat încă în 2014 de către fosta conducere a ASP. În acest contract figura o taxa de royalty în mărime de 13,6 Euro per fiecare blanchetă de pașaport, pe care Agenția Servicii Publice urma să-l achite unei terțe părți. Din 2014 pînă în 2021, taxa de royalty a însumat circa 41 de milioane de euro, care au plecat în conturile mai multor companii obscure din Bulgaria, Grecia și Emiratele Arabe. Tocmai pe această taxă de royalty și beneficiarii ei finali, la 22 octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală de către Procuratura Generală. O decizie finală pe acest caz, la moment, nu este pronunțată. Totodată, reiterăm că din august 2021 noua conducere a ASP a refuzat achitarea acestei taxe de royalty unei companii din Bulgaria.

Între timp, situația din regiune a generat o creștere semnificativă a numărului de solicitări pentru perfectarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova. De exemplu, în lunile martie și aprilie 2022, numărul solicitărilor de perfectare a pașapoartelor, venite din partea cetățenilor s-a triplat, comparativ cu perioada similară din anul trecut. Pentru ca procesul de perfectare a pașapoartelor să nu fie sistat, iar cetățenii Republicii Moldova să fie asigurați neîntrerupt cu pașapoarte în condițiile legii, CSE a emis la 23 mai 2022, o dispoziție cu nr.22, potrivit căreia Agenția Servicii Publice, urma să procure în regim de urgență 250 000 blanchete de pașapoarte, laminat holografic securizat pentru acestea, software de personalizare a blanchetelor de pașapoarte, inclusiv servicii de mentenanță a acestuia.

Agenția Servici Publice a expediat cererea de ofertă agenților economici cu activitate similară în domeniu. Operatorii economici au fost identificați din lista participanților la licitația publică anunțată anterior. Pentru a participa la licitație toți agenții economici trebuie să prezinte un cazier judiciar curat. Dintre cei 4 participanții la licitație, compania UAB „Garsu Pasaulis” (Lituania) a prezentat oferta tehnică completă și cu cel mai mic preț, care corespunde în totalitate cerinţelor şi specificațiilor tehnice. Informația detaliată privind toate ofertele de preț, recepționate de către Agenția Servii Publice, poate fi solicitată oricînd la Direcția achiziții și managementul contractelor.


Este important să menționăm că din noul contract, semnat cu „Garsu Pasaulis” (Lituania) pentru furnizarea de 250.000 de pașapoarte, a fost exclusă taxa royalty de 13,6 euro, care figura în contractul anterior, semnat în anul 2014. În rezultatul acestui fapt, costul unui pașaport va fi ieftinit cu circa 200 de lei, începînd cu luna iulie a acestui an.

În rezultatul licitației pentru procurarea de pașapoarte pentru următorii trei ani, anunțate de actuala conducere ASP la începutul anului 2022, a fost obținut un preț total de 150 719 369 lei, ceea ce este cu circa 350 mln.de lei mai puțin decît achiziția anunțată în perioada cînd dl Ion Chicu era premier al Republicii Moldova. Companiile desemnate cîștigătoare în urma licitației repetate, Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A. (Polonia) și SELP (Franța), urmează să livreze blanchetele și softul nu mai devreme de luna octombrie 2022.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав