Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, sfaturi pentru consumatori în ajunul sărbătorilor

17 dec. 2021,, 15:33   Societate
2607 0

În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gîndesc deja la ce vor pune pe masă. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi şi recomandări pentru ca pe masa de sărbătoare să ajungă doar produse de calitate.

Specialiștii recomandată ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle, etc să fie procurate numai din locuri special amenajate şi autorizate.

Carnea trebuie să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C. Atenţie! Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urît mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinară.

Peștele poate fi în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții: - sortimentele de pește sînt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic/furnizor.

Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.


Atenție! Peștele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urît mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

La procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;

Atenţie! Este interzisă vînzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Ce trebuie sa urmăriţi pe eticheta produselor alimentare:

Etichetarea nu este altceva decît înscrierea elementelor de identificare pe produs, pe ambalajul de vînzare cu amănuntul, ce însoţesc produsul alimentar pus în vînzare şi se referă la acesta. Scopul etichetării produselor alimentare este de a garanta accesul consumatorilor la informaţii complete cu privire la conţinutul şi compoziţia produselor, pentru a proteja sănătatea şi interesele acestora.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?