COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

Aflați întregul adevăr despre Marele Război pentru Apărarea Patriei (VIDEO)

7 mai. 17:35   Societate
1637 1

În Moldova a fost lansat un nou proiect online "Adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945".

El a fost implementat prin eforturile comune ale Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, Comitetul Național de Coordonare "Victoria" și Casa Rusă în Chișinău și are menirea de a oferi răspunsuri la toate întrebările despre ceea ce s-a întîmplat în timpul acelor 1418 de zile și nopți teribile și dificile de război a poporului sovietic împotriva invadatorilor fasciști din Germania nazistă, care au atacat prin trădare URSS la 22 iunie 1941, și de ce istoricilor din Europene de astăzi le place atît de mult să falsifice istoria celui de-al Doilea Război Mondial și Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

La prezentarea proiectului au participat președintele Casei Ruse din Chișinău Andrei Muraviov, istoricul, politologul, doctorul în filosofie, autorul și conducătorul proiectului Boris Șapovalov, ministrul interimar al Apărării al Republicii Moldova Victor Gaiciuc, președintele Comitetului Național "Pobeda", Alexei Petrovici.

La emisiune au fost invitați și alți cunoscuți istorici moldoveni și specialiști în istoria celui de-al doilea război mondial.

Acesta este un ciclu de scurte discuții online (de pînă la 10 minute), mini-lecții și prelegeri la baza cărora se află materiale și documente din cărțile istoricilor moldoveni Victor Gaiciuc și Boris Șapovalov "Adevărul despre Marele Război Patriotic din 1941-1945", "Republica Moldova în Marele Război pentru apărarea patriei din 1941-1945. Documente, date, fapte", "1941. Invazie. Documente și materiale la aniversarea a 80 de ani de la începutul Marelui Război Patriotic", ”Eliberarea Chișinăului de sub ocupația fascistă", "Capetele de pod ale Victoriei de pe Nistru", "Eroii pămîntului moldovenesc".


La pregătirea discuțiilor au fost folosite și datele științei istorice moderne, precum și documente și materiale privind participarea poporului moldovean la acest război. Filmările au avut loc în baza muzeului echipelor de căutare din Moldova "Gloria militară".

Demonstrarea primelor lecții-discuții a început în ajunul sărbătorii Marii Victorii.

Proiectul face parte din evenimentele comemorative dedicate datei tragice-aniversarea a 80 de ani de la începutul Marelui Război Patriotic din 1941-1945.

Materialele video sînt destinate pentru folosire pe scară largă, inclusiv în procesul de învățămînt.

La 22 iunie 1941 a început războiul groaznic și îndelungat al poporului sovietic împotriva invadatorilor fasciști. Germania nazistă trădătoare, încălcînd Tratatul de neagresiune existent, fără a declara război, a trecut granițele Uniunii Sovietice. Germania în această "cruciadă împotriva bolșevismului" a fost susținută oficial de încă 8 state europene cu regimuri fasciste. Astfel a început războiul, care pentru poporul sovietic a devenit "Mare și Patriotic".

În acest război, URSS, cu ajutorul aliaților săi din coaliția anti-hitleristă, a cîștigat, eliberînd concomitent de sub jugul fascist jumătate din Europa. Pentru eliberarea de sclavia fascistă, poporul sovietic a plătit un preț teribil - aproape 27 de milioane de vieți omenești, dintre care 14 milioane au fost distruse în mod intenționat de naziști.

De partea Germaniei naziste a luptat aproape toată Europa fascistă. 5 state europene și-au păstrat oficial neutralitatea, dar au sprijinit tacit Germania lui Hitler. Pe frontul de Est, în Wehrmacht și în unitățile voluntare ale US nu au luptat doar reprezentanții a două state europene. Acesta este adevărul acelui război.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽