X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

AEE: Condusul cu anvelope de iarnă pe perioada de vară are efecte negative asupra mediului

30 mar. 2022,, 10:30   Societate
2431 0

Sezonul cald se apropie rapid, iar șoferii au început să schimbe anvelopele mașinilor. Agenția pentru Eficiență Energetică vine cu cîteva sfaturi în ceea ce privește alegerea anvelopelor de vară și atenționează că condusul cu anvelope de iarnă pe perioada de vară are efecte negative asupra mediului și calității vieții în general, transmite Noi.md cu referire la ecopresa.md.

Potrivit AEE, un factor important în alegerea anvelopelor este eticheta de eficiență energetică, care vă poate ajuta la procurarea pneurilor în mod eficient și adaptat buzunarului.

Eticheta energetică a anvelopelor conține trei parametri fundamentali: eficiență în ceea ce privește consumul de combustibil, frînarea umedă și zgomotul extern. Acești parametri, care pot fi identificați estetic cu simbolurile de pe etichetă, reprezintă eficiența anvelopelor într-un mod foarte similar cu cel al aparatelor de uz casnic.

Anvelopele de iarnă nu sînt adaptate la drumurile fierbinți

Banda de rulare moale a unei anvelope de iarnă se uzează mult mai repede atunci cînd este utilizată pe asfalt fierbinte. Anume compusul din cauciuc este format pentru a rămîne moale și flexibil la temperaturi sub 7°C. Acest material reduce foarte eficient impactul negativ al temperaturilor scăzute și asigură o tracțiune ridicată în condiții de iarnă. Dar dacă montați un set de anvelope de iarnă pe tot parcursul anului, tocmai datorită acestei flexibilități, anvelopa se uzează mult mai repede în prezența temperaturilor mai ridicate și durata de viață poate fi redusă cu pînă la 60%. Există o mare probabilitate că va trebui să schimbați anvelopele mult mai repede decît ar fi fost dacă ați montat anvelope de vară la începutul primăverii.


Sfatul nostru pentru lunile calde este să folosiți anvelope adaptate, care, comparativ cu cele de iarnă, sînt fabricate cu un compus din cauciuc diferit, conceput pentru a rezista la cele mai înalte temperaturi. În același timp, cu siguranță, inversînd perspectiva, este corect să spunem că compușii folosiți pentru anvelopele de vară devin rapid mai duri și mai fragili atunci cînd sînt folosiți în condiții de iarnă.

Consumul de combustibil

Alt lucru important de știut, dacă decideți să folosiți anvelopele de iarnă chiar și vara, este că veți ajunge să cheltuiți mai mult pe combustibil. Pe asfaltul fierbinte, rezistența la rulare a anvelopelor de iarnă este mai mare decît cea a anvelopelor de vară sau de sezon. Acest lucru se datorează faptului că compusul din cauciuc mai moale se deformează mai mult, rezistența la rulare crește la fel ca și consumul de combustibil, obligîndu-vă să realimentați mai frecvent decît este necesar.

Condusul cu anvelope de iarnă pe perioada de vară are și efecte negative asupra mediului și calității vieții în general. Consumînd mai mulți combustibili, mașina emite mai mult dioxid de carbon, este mai zgomotoasă și călătoria devine mai puțin confortabilă.

Efecte asupra siguranței în timpul condusului

În cazul în care anvelopele de sezon sau de vară nu sînt montate pe timp cald, mașina nu va putea garanta manevrabilitatea și siguranța optimă, mai ales atunci cînd sînteți forțat să faceți viraje bruște.

Imaginați-vă că trebuie să efectuați o manevră de urgență. Anvelopele de iarnă sînt prea moi pentru o suprafață de drum uscată. Mașina nu va răspunde la manevră într-un mod adecvat unei situații critice ca aceasta. Pe lîngă aceasta, distanța de oprire crește considerabil. Condusul cu anvelope de iarnă pe perioada de vară mărește distanța de frînare cu cel puțin 10% în condiții de uscare și 26% în condiții de umezeală.

Înainte de a schimba anvelopele de vară este recomandabil să verificați documentul de înmatriculare al vehiculului, pentru a înțelege ce tip de roți trebuie montate pe vehicul. Constatat este recomandabil să calibrați roțile pe tipul de conducere pe care îl aveți. Dacă conduceți o mașină de înaltă performanță și vă place conducerea sportivă, trebuie să selectați anvelope care să vă poată garanta acea performanță. Anvelopele moi, de exemplu. Dar amintiți-vă că, cu cît anvelopa este mai moale, cu atît se uzează mai repede.

Îngrijirea anvelopelor

În afară de buna practică de schimbare a anvelopelor pentru sezonul potrivit, este esențial să aveți grijă de ele în mod regulat. Pentru a vă asigura siguranța proprie și a celorlalți în timpul conducerii, în special, în momentele de manevră și de frînare, cei mai importanți pași sînt să verificați presiunea anvelopei și adîncimea benzii de rulare. În acest context, recomandăm verificarea presiunii pneurilor o dată pe lună. Dacă nu sînteți sigur cum să operați, puteți găsi nivelurile de presiune recomandate de producătorul mașinii în manualul de instrucțiuni al mașinii. Folosiți tipul de anvelopă adecvat condițiilor climatice și temperaturilor, verificați periodic presiunea de umflare, verificați periodic adîncimea benzii de rulare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав