Adrian Lebedinschi a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii OSCE

Adrian Lebedinschi a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii OSCE

Adrian Lebedinschi, Președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova.


La discuții au fost prezenți Dl Antti KARTTUNEN, șef adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Dl David GULLETTE, manager al Programului privind drepturile omului și Dna Anna VOROBEVA, purtător de cuvânt.


Discuțiile s-au axat pe extinderea și diversificarea relațiilor de colaborare, schimbului  de experiențe și informații cu Misiunea OSCE, pe domeniile de activitate ale Comisiei parlamentare. Dl LEBEDINSCHI a vorbit despre domeniul cercetării, subliniind faptul că institutele de cercetare întâmpină dificultăți în activitate, în urma reformei, nu rezistă concurenței, și a indicat necesitatea implicării unor experți calificați pentru a ajuta oamenii de știință. ,,Pentru noi este foarte importantă participarea institutelor de cercetare din Republica Moldova în proiecte internaționale. Aceasta va avea un impact pozitiv asupra calității, profesionalismului cercetătorilor științifici, dar și va servi drept suport financiar.”, a statuat președintele Comisiei. La fel, în contextul finisării Programului Orizont 2020, trebuie depuse eforturile necesare pentru susținerea științei. De asemenea, s-a discutat despre rezervația Orheiul Vechi și necesitatea includerii acesteia în patrimoniul UNESCO.


Un alt domeniu discutat de interlocutori este tineretul. Dl LEBEDINSCHI a informat invitații despre acțiunile realizate în scopul îmbunătățirii legislației în domeniu, împreună cu grupul de lucru creat în acest sens. Propunerile legislative parvenite din partea tinerilor sunt prelucrate minuțios de către comisia de profil împreună cu tinerii și se află actualmente la etapa de consultare cu ministerele relevante. Este necesară și experiența altor State, despre bunele practici dezvoltate în procesul de implementare a legislației cu privire la tineret, precum și alte idei novatorii depistate / identificate după adoptarea legilor cadru din domeniul tineretului. Nu în ultimul rând, s-a vorbit despre importanța colaborării tinerilor din Republica Moldova cu organizații de tineret internaționale. La fel, s-a solicitat opinia despre sistemul de creditare pentru studenți.


Reforma justiției, deși nu face parte din domeniile de activitate a comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, este în continuare o prioritate și un fundament pentru dezvoltarea Statului pe toate aspectele. Este important să fie făcută în interesul societății și să fie durabilă, cu legi și proceduri clare, cu profesionalism, a declarat Dl LEBEDINSCHI la întrevederea cu reprezentanții misiunii OSCE în Republica Moldova.


Președintele Comisiei a reiterat importanța colaborării cu partenerii și experții externi, ,,este necesară includerea a cât mai mulți experți / specialiști calificați și din țară, și din afara țării, pentru a lucra împreună și a aduce rezultate pozitive cât de curând posibil pentru cetățeni pe toate aspectele”, a declarat deputatul. 


Dl Antti KARTTUNEN, șef adjunct al Misiunii OSCE în Moldova,împreună cu colegii săi, a mulțumit pentru primire și s-a arătat dispus pentru colaborare constructivă în continuare, pentru menținerea relațiilor cu comisia parlamentară. Cu toate că misiunea organizației pe care o reprezintă se axează prioritar asupra regiunii Transnistrene și relațiilor de colaborare de pe ambele maluri a Nistrului, Dl Antti KARTTUNEN a manifestat susținere pentru activitățile pe care le desfășoară comisia parlamentară și deschiderea pentru a oferi consultații pe unele aspecte, inclusiv implicarea unor experții pe domenii de interes. La fel reprezentanții OSCE au remarcat că urmăresc cu atenție evenimentele aflate în derulare în Republica Moldova și au acordat unele întrebări președintelui comisiei parlamentare, pentru a avea mai multă claritate referitor la inițiative în domeniul mass-media, referitor la procesul de trecere la televiziunea digitală ș.a.. Dl LEBEDINSCHI, în context s-a arătat îngrijorat referitor la potențialele riscuri pentru sănătatea omului provocate de undele 5D, invocate de unii experți, și a rugat reprezentanții OSCE să ofere propria experiență și/sau o expertiză în domeniu. 


Dna Anna VOROBEVA, purtător de cuvânt al Misiunii OSCE, a vorbit despre faptul ca domeniul tineretului se află și în atenția organizației pe care o reprezintă. În acest an a fost dat startul unui program nou pentru tineri, mai amplu și mai dezvoltat decât cele care au existat până cum ,,Perspective 2030”. La fel, reprezentanții OSCE au menționat că politica lingvistică face parte din domeniile de activitate a organizației, și sunt gata să ofere asistență pe acest subiect comisiei parlamentare, dacă va fi necesar.


Spre finalul întrevederii, oficialii și-au mulțumit reciproc pentru discuția constructivă și au reiterat deschiderea pentru o colaborarea productivă în continuare.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load