COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7918
Criza energetică stiri: 533

Administratorii mai multor școli auto au venit cu un demers către Ministerul Educației

25 iul. 2021,, 17:30   Societate
2335 1

Administratorii mai multor școli auto din țară au semnat un demers către Ministerul Educației, prin care îi cer să-și revadă mai multe decizii ce-i vizează, emise în ultima perioadă de timp. Potrivit lor, adoptarea unui nou regulament ce reglementează procesul educațional în domeniu „fără consultări și fără suport normativ aprobat, se încearcă impunerea de reguli „străine” școlilor auto”.

Semnatarii scrisorii deschise susțin că au fost mărite numărul de ore, pe care profesorii școlilor auto nu reușesc să le desfășoare în termenii stabiliți, transmite Noi.md cu referire la Unimedia.info.

Totodată sînt subiecte, care din cauza timpului limitat nu pot să le predea, iar elevii trebuie să învețe singuri, ceea ce complică procesul de studiu. Mai mult decît atît, toate modificările impuse se fac în baza unei noi curricule adoptate, în timp ce nu a fost anulată cea veche, iar schimbările vor conduce spre scumpirea taxei de studiu.

„S-a mărit numărul de ore practice la 60 de ore, însă esența problemei este în întregul curs. Asta pentru că pe lîngă modulele teoretice obișnuite, sub formă de prelegeri, acum școala auto trebuie să organizeze și seminare. Deci persoana trebuie să vină la teorie și pe urmă să se pregătească pentru seminare, respectiv, trei luni de zile nu e suficient.

Dacă luăm numărul total de 320 de ore, care este prevăzut pentru modulele teoretice și îl împărțim la regimul obișnuit - lecții teoretice de trei ori pe săptămînă, atunci ajungem că la o întîlnire cu profesorul, persoana trebuie să stea în jur de opt ore ca să ne încadrăm în orele stabilite, ceea ce evident este irealizabil.


Șoferia se face cînd omul este disponibil, el mai are serviciu, copii și alte ocupații, atunci cum va merge el la școala auto cu numărul acesta mare de ore?!

Managerul școlii auto este impus să trișeze în așa fel ca să îndeplinească planul. Nu este gîndit. Nu este convenabil ca persoana să vină și la prelegeri și la seminare, să se pregătească acasă.

În plus, mai multe ore vor conduce spre creșterea costului cursului undeva cu 2000/2500 de lei. O să fie situații cînd managerii vor fi nevoiți să falsifice actele care țin de managementul educațional, doar ca să corespundă deciziilor irealizabile impuse de Minister?!”, a declarat, pentru UNIMEDIA, președintele Asociației Patronale de profil, Veaceslav Nicic.

Totodată, Veaceslav Nicic susține că un alt ordin care a adus nemulțumiri este că MEEC a aprobat o nouă curriculă, însă, culmea, cea veche nu a fost anulată.

„Domeniul școlii auto nu a fost reglementat de vreo 10 ani și au fost scăpate multe lucruri care stau în aer și cei care au o afacere în serviciile educaționale pentru pregătirile auto sînt semi legali și orice control de stat se soldează cu pretenții că nu ai făcut multe lucruri, dat fiind faptul că reglementările sînt vechi și nu au fost actualizate.

Subiectul cel mai mare pe care îi doare pe toți este curricula. Ei au aprobat prin ordin curricula nouă, dar au uitat să o abroge pe acea veche. Acum, la mod legal reiese că pe piață sînt două curricule și ambele sînt legale”, a menționat președintele Asociației Patronale de profil.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu a venit cu comentarii pe marginea subiectului, deocamdată. Noile ordine au fost emise încă în primăvara acestui an.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X