Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Administraţiile universităţilor s-au pus pe treabă

20 noi. 2018,, 08:41   Societate
2408 0

Administraţiile universităţilor s-au pus pe treabă, după ce Guvernul a aprobat un nou regulament privind funcţionarea căminelor studenţeşti. Subiectul a fost discutat în cadrul unei şedinţe la Ministerul Educaţiei.

Unii rectori spun că mai multe prevederi din document, cum ar fi internet gratuit şi acces la apă caldă non-stop, sînt realizate cu succes de mai mult timp. Alţii susţin însă că vor avea de lucru la aşa capitole cum ar fi cumpărarea maşinilor de spălat şi de uscat haine şi instalarea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

"Noi nu avem studenţi cu nevoi speciale. Desigur, dacă se vor înmatricula, administraţia universităţii va lua măsuri", a spus Maria Pascari, rectorul Universităţii de Sta"Grigore Ţamblac" din Taraclia.

Alţi rectori s-au arătat reticenţi faţă de iniţiativa de a permite conectarea aparatelor de încălzire în camere, cum ar fi reşourile.

"Mă refer la corpurile de încălzit, care consumă cantităţi foarte mari de energie electrică, şi pur şi simplu reţelele de alimentare cu energie ar putea să nu reziste, provocînd incendii", a spus Grigore Belostecinic, rector ASEM.

În căminele Universităţii Agrare, însă, studenţii nu vor avea nevoie de reşouri, deoarece clădirile sînt conectate la sistem performant de încălzire.

"Mai avem de lucru, dar practic noi peste 90 de procente noi le-am îndeplinit. Problema de bază era asigurarea cu căldură căminele. Deci noi avem 14 cămine pe care noi integral le-am asigurat", a spus Liviu Volconovici, rectorul Universităţii Agrare.

S-a discutat şi despre faptul ca accesul în cămine să fie permanent, nu doar pînă la ora 22:00.

"Am permis la orice oră să vină, pentru că mulţi din ei au un loc de muncă, alţii, din alte motive, se reţin în oraş. Numi se pare corect să-i restricţionăm cînd să vină în cămin", a spus Viorel Bostan, rector UTM.

"Am conchis că situaţia nu este foarte rea, deşi ne dorim să fie din ce în ce mai bună. Dar mai avem o problemă majoră la asigurarea condiţiilor de acces pentru studenţii cu dizabilităţi şi la asigurarea cu internet gratuit", a spus Ele Belei, secretar de stat ]n domeniul cercetării, MECC.

În țară sînt 75 de cămine studenţeşti, dintre care 66 în Chişinău. În instituţiile de stat, tinerii achită lunar în jur de 240 de lei pentru cazare, iar în cele private preţul ajunge şi la 1500 de lei. Săptămîna trecută, la iniţiativa Tineretului Democrat, Guvernul a aprobat un nou Regulament privind buna funcționare a căminelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?