Administrația ZEL va putea cesiona rezidenților săi dreptul de superficie

19 dec. 2022,, 20:00   Societate
1693 0

Terenul atribuit zonelor economice libere se va putea transmite în superficie Administrației zonei libere respective fără plata redevenței anuale, dacă actul juridic de transmitere a terenului nu prevede altfel. Totodată, Administratorul va poate cesiona dreptul său de superficie rezidenților zonei libere după înregistrarea acestui drept în registrul bunurilor imobile.

În Monitorul Oficial din 16 decembrie a fost publicată Legea nr. 323 din 24 noiembrie 2022 pentru modificarea unor acte normative (Legea nr. 440/2001 cu privire la zonele economice libere, Codul contravențional și Legea nr. 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție) ce are drept scop deblocarea situației în care mai mulți agenți economici înregistrați în ZEL se confruntă cu impedimente legate de obținerea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, scrie Noi.md cu referire la punctul.md.

Astfel, atât certificatul de urbanism pentru proiectare, cât și autorizaţia de construire se va emite în cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia de către primarul unităţii administrativ-teritoriale în baza cererii proprietarului, cererii deținătorului dreptului de superficie asupra terenului cu acordul scris al proprietarului terenului, iar în cazul reţelelor inginereşti şi de comunicaţii electronice şi al elementelor de infrastructură asociată acestor reţele – în baza cererii investitorului/ beneficiarului sau a furnizorului de reţele publice de comunicaţii electronice, în care se indică locul amplasării imobilului/terenului. Pentru obținerea certificatului ți autorizației va fi necesară prezentarea actului care atestă dreptul de proprietate sau de superficie asupra terenului și acordul scris al proprietarului pentru lucrările de construcție planificate de superficiar.

În același timp, Legea nr.440/2001 este suplinită cu prevederea ce oferă rezidenților ZEL dreptul nu doar să producă producție industrială, dar și să dezvolte infrastructura de producție și infrastructura tehnico-edilitară în zonele libere.

Noile reglementări vor intra în vigoare la data de 16 ianuarie 2023.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?