Preşedintele stiri: 3022

Adela Răileanu: PAS intenționează să subordoneze politic audiovizualul din țară

19 oct. 14:00   Societate
1463 0

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor atenționează opinia publică și partenerii internaționali asupra intenției partidului de la guvernare de a-și subordona Consiliul Audiovizualului și IPNA Compania Teleradio Moldova.

Vicepreședintele comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputatul PSRM, Adela Răileanu, a declarat că modificările propuse de deputații PAS la Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova atentează direct la independența Consiliului Audiovizualului și instituie un control politic asupra instituției publice ”Teleradio Moldova”.

Parlamentarul a amintit că, deși clasa politică mereu a încercat să se opună sau să împiedice consolidarea celei de-a patra puteri în stat, în Moldova s-a reușit crearea unui audiovizual independent. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și a mediului neguvernamental în țara noastră a fost elaborată o legislație, care astăzi este conformă standardelor europene.

Adela Răileanu a amintit și despre procesul complicat de transformate a Teleradio Moldova dintr-o instituție de stat în una publică. Potrivit deputatului, schimbarea statutului s-a dobîndit pe baricade, prin corturi, prin dosare la CEDO. Acest statut a fost obținut grație eforturilor depuse în primul rînd de angajații Companiei Teleradio-Moldova cu suportul organismelor internaționale.

”De-a lungul timpului, Teleradio-Moldova a fost blamată, lăudată, politicienii au rîvnit-o. Însă, grație legislației în vigoare NIMENI nu și-a permis să atace brutal această instituție. Astăzi, după mai bine de 20 de ani, guvernarea declarată proeuropeană își propune într-un mod barbar, sa-și subordoneze politic această instituție, dar și Consiliul Audiovizualului. Jurnaliștii, ONG-urile de specialitate au luptat pentru a scoate aceste instituții de sub subordonarea politică. Astăzi însă, PAS , fără discuții publice, fără expertiza Consiliului Europei, fără a apela la experiența instituțiilor similare din alte țări, își dorește să subordoneze audiovizualul controlului parlamentar, de fapt să revină la statutul său vechi de instituție de stat”, a atenționat deputatul PSRM.


Vicepreședintele comisiei de specialitate atenționează că, prin modificările înaintate, PAS își propune să demită componența CA în cazul în care nu va fi aprobat raportul anual de activitate.

”Asta ce înseamnă? Că CA se transformă într-o unealtă a guvernării și va face legea în audiovizual așa cum îi va cere PAS?” a întrebat parlamentarul.

De asemenea, Adela Răileanu atrage atenția și asupra faptului că PAS vrea să decidă prin vot componența Consiliului de Supraveghere si să numească Directorul General al Teleradio Moldova.

”Nici cea mai întunecată guvernare din perioada statului capturat nu și-a permis o astfel de monstruozitate”, a declarat deputatul.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor atenționează organismele internaționale, ONG-urile de specialitate, misiunile diplomatice, că proiectul de modificare a Codului înaintat de PAS vine să elimine total independența atît a Consiliului Audiovizualului, cît și a Consiliului de Supraveghere al Teleradio Moldova cu supunerea politică totală.

”Aceste modificări contravin tuturor expertizelor și recomandărilor internaționale care au stat la baza adoptării Codului actual. Contravin direct Constituției, afectează libera exprimare și vin să impună cenzura”, a notat Răileanu.

”Mai mult acest proiect încalcă, de asemenea, art. 10 al CEDO – libertatea de exprimare. Este neglijat art. 131 din Acordul de Asociere RM-UE care prevede independenta mass media, de asemenea anexa 14 la Acord. Este ignorata si Convenția Europeana cu privire la televiziunea transfrontalieră”, a menționat parlamentarul.

Deputații BCS au solicitat excluderea acestui proiect de pe agenda Parlamentului. Fracțiunea insistă și expertiza Consiliului Europei, UE, OSCE în domeniul mass-media, dar și experților naționali care au elaborat acest Cod.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X