X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Acum doi ani, Plahotniuc a fugit din Moldova

14 iun. 2021,, 16:18   Societate
5001 0

Vladimir Plahotniuc și-a făcut bagajele după întîlnirea cu ambasadorul american.

Atmosfera în Moldova în prima jumătate a lunii iunie 2019 era foarte tensionată din punct de vedere al situației politice. După alegerile parlamentare care au avut loc în februarie 2019 și care nu a adus nici unuia dintre principalii actori politici o victorie convingătoare, a devenit clar că, pentru a ajunge la putere, trebuie de încheiat alianțe dificile – toate cele trei principale proiecte politice care au adunat majoritatea absolută a voturilor alegătorilor nu erau compatibile unul cu altul.

Iar în cea mai proastă poziție se afla PDM – partidul a cîștigat destul de multe mandate, dar nu suficiente pentru a aduce la putere cel puțin un guvern minoritar. Nimeni nu avea de gînd să poarte negocieri cu PDM privind crearea unei alianțe – nici platforma ACUM reprezentată de partidele PAS și DA, nici Partidul Socialiștilor, care a obținut cel mai mare număr de mandate (dar, repet, fără posibilitatea creării vreunei alianțe).

Drept urmare, trei luni după alegeri au fost tensionate - PDM controla premierul și, în general, părea prin inerție să păstreze pîrghiile de control, dar, de fapt, sabia lui Damocles era deja ridicată deasupra partidului, iar fiecare zi după alegeri apropia sfîrșitul puterii sale.

Problema constă în faptul că, dacă, după 90 de zile de la data aprobării rezultatelor alegerilor, Parlamentul nu este în măsură să numească un guvern, acesta este dizolvat și sînt convocate noi alegeri. Pentru democrați, nu exista o ieșire din situație. Jucătorii externi influenți au decis să scape de Plahotniuc, care a devenit prea toxic atît pentru Occident, cît și pentru Est. În aceste condiții, în lipsa sprijinului, Plahotniuc nu a mai putut să se conducă de tactica și manevra sa obișnuită și să oscileze între doi piloni geopolitici, așa cum făcuse în ultimii trei sau patru ani.


Agonia regimului a început în noaptea de 7 spre 8 iunie – anume atunci Igor Dodon și Maia Sandu și-au anunțat cooperarea, ceea ce le-a oferit o majoritate în Parlament și, prin urmare, posibilitatea de a-și numi propriul guvern. Pentru Plahotniuc a fost un eșec, dar el nu avea de gînd să renunțe. În zilele următoare, la Chișinău au început frământările – oamenii aduși din toată țara au început să creeze orășele de corturi lîngă clădirile administrative ale instituțiilor statului, intenționând să paralizeze activitatea acestora și să împiedice reprezentanții noii alianțe dintre socialiști și ACUM să-și desfășoare activitatea.

Se părea că Chișinăul se afla în pragul unui război civil, dar nodul Gordian a fost dezlegat pe 14 iunie 2019. În această zi, ambasadorul SUA Derek Hogan a ajuns la sediul PDM și a avut nevoie de doar cîteva minute ca să-i înmîneze lui Plahotniuc un fel de "marcă neagră" - gestul care în rîndul piraților pe timpuri simboliza neîncrederea.

Ce anume i-a spus Hogan lui Plahotniuc nu se știe cu certitudine și, cel mai probabil, nu se va ști niciodată. Dar, după aceea, "cardinalul gri" al Moldovei și-a făcut bagajele ca un glonț - în cîteva minute. Iar seara, de pe aeroportul din Chișinău au început să decoleze avioane private - Plahotniuc, Șor și cele mai apropiate persoane din anturajul lor. În istoria Moldovei a început o nouă etapă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?