COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Actorul și regizorul Petru Vutcărău împlinește astăzi 60 de ani

Actorul și regizorul Petru Vutcărău împlinește astăzi 60 de ani

Cunoscutul actor și regizor de teatru și film Petru Vutcărău, fondator și director artistic al Teatrului Național ”Eugene Ionesco”, a împlinit astăzi 60 de ani.

S-a născut pe 11 iulie 1960 în satul Bardar, raionul Ialoveni. În 1979-1980, a fost student la Facultatea de Actorie a Institutului de Stat al Artelor ”Gavriil Musicescu”, clasa profesorului Petru Baracci, iar în perioada 1980-1985 a studiat la Școala Superioară de Teatru ”Boris Șciukin” din Moscova, Facultatea de Actorie, clasa profesorului Anatoli Borisov. În 1985, intră în trupa Teatrului ”Luceafărul” din Chișinău. A urmat Facultatea de Regie de Teatru de la Institutul de Teatru ”Shota Rustaveli” din Tbilisi, Georgia, clasa lui Nugzar Lordkipanidze (1987-1989). În perioada 1988-1989, a fost regizor-rezident la Teatrul Armatei din Moscova (conducător și regizor-șef – Ion Ungureanu), informează moldpres.md.

În anul 1990, împreună cu alți colegi actori, părăsește Teatrul ”Luceafărul” și fondează, la Chișinău, o trupă nouă, numită Teatrul ”Eugene Ionesco”, primul teatru independent din țară, care își stabilește sediul temporar în Romînia, în cadrul Teatrului ”Anton Pann” din Rîmnicu-Vîlcea. După cinci luni, teatrul va întreprinde primul turneu prin Romînia (Tîrgu-Mureș, Oradea, Timișoara, Arad și București), obținînd premii la diverse festivaluri de teatru și înregistrează două spectacole din repertoriul său la Televiziunea Romînă.


După ce revine la Chișinău, devine prim-regizor (1991) și director artistic (1995) al Teatrului ”Eugene Ionesco”. Teatrul a fost oficializat ca instituție de stat, printr-un ordin semnat la 9 septembrie 1991, de Ministrul Culturii și Cultelor, Ion Ungureanu, cu sediul temporar în incinta Palatului Republicii.

În 1994, Petru Vutcărău a fost unul dintre organizatorii primului Festival Internațional de Teatru – Bienala Teatrului ”Eugene Ionesco”. În calitate de regizor, a montat peste 100 de spectacole, atît în R. Moldova, cît și în peste 20 de țări: Franța, Japonia, Italia, Romînia, Rusia, Turcia ș.a.

A jucat roluri în mai multe filme și spectacole. În 1994, a fost distins cu Premiul Național în domeniul artei literaturii și arhitecturii, pentru rolul lui Extragon din spectacolul ”Așteptîndu-l pe Godot” de Samuel Bekett. În 2011, i s-a conferit titlul onorific ”Artist al Poporului”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load