Actorii Constantin Constantinov şi Ecaterina Kazimirova, omagiați printr-o placă comemorativă (FOTO)

Astăzi, la Chișinău a fost dezvelită o plăcă comemorativă consacrată actorilor de teatru şi cinema Constantin Constantinov şi Ecaterina Kazimirova – fondatorii artei teatrale moldovenești, relatează Noi.md.

Cei doi actori au stat la bazele constituirii primului teatru dramatic național. Constantin Constantinov și-a început cariera artistică în anul 1944, pe scena Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin” din Chișinău (azi Teatrul Național „Mihai Eminescu”). În anul 1953 a primit titlul onorific de artist al poporului. A jucat cu precădere roluri de comedie, interpretînd circa 100 de personaje.

Ecaterina Kazimirova, actriţă de teatru şi film, a absolvit Şcoala Teatrală din Odesa (1939) şi practic toată viaţa a activat pe scena Teatrului Muzical-Dramatic de Stat, mai întîi la Tiraspol, iar apoi la Chişinău. Artistă a poporului, a jucat timp de patru decenii roluri memorabile, care i-au adus dragostea şi aprecierea binemeritată a publicului spectator. În teatru, dar și pe platoul de filmare, a jucat multe roluri alături de soțul ei.

Pentru a păstra vie memoria iluștrilor actori, copii acestora – Constantin Constantinov și Eleonora Constantinov – au organizat instalarea plăcii pe fațada casei în care a locuit familia (str. Alexei Şciusev, nr. 71, mun. Chişinău).

Eleonora Constantinov este regizor-scenarist la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Deține titlul onorific de artist al poporului din Republica Moldova, este laureată a Premiului de Stat și cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.


Maestrul Constantin Constantinov, stabilit la Moscova, este un sculptor renumit. Lucrările lui se regăsesc în Galeria Tretiakov, pe Dealul Poklonnaia și în Catedrala „Hristos Mîntuitorul”. Este autorul sculpturilor Dimitrie Cantemir în Țarițino, Alexandr Pușkin și Ivan Krîlov în Pușkino, Maria Cantemir în Ulitkino, al monumentului funerar Grigore Vieru, este autorul busturilor lui Mihail Sadoveanu, Alexandr Suvorov, Piotr Rumeanțev ș.a.

La evenimentul de inaugurare a plăcii comemorative dedicate lui Constantin Constantinov şi Ecaterinei Kazimirova au participat numeroși oameni de cultură, fostul președinte Vladimir Voronin, precum și consilierul președintelui în domeniul educației, Corneliu Popovici.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load