Activiștii i-au hărțuit pe vorbitorii de limbă rusă

Activiștii ucraineni au hărțuit vorbitorilor de limbă rusă după intrarea în vigoare în Ucraina din 16 ianuarie curent a articolului în "legea lingvistică", care presupune ucrainizarea totală a domeniului serviciilor.

La acest fapt a atras atenția Ambasada Rusiei în Moldova, menționînd că în ultimele patru zile "activiștii limbii" au expediat circa o sută de plîngeri, desfășurînd o adevărată vînătoare de vorbitori de limbă rusă.

Potrivit articolului 30 din legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat", din 16 ianuarie, întreaga sferă a deservirii din Ucraina este obligată să comunice cu clienții în limba ucraineană. În același timp, informațiile despre produse și servicii pot fi duplicate în alte limbi. Deservirea clientului nu în limba de stat este posibilă în cazul în care clientul însuși insistă asupra acestui lucru și dacă acest lucru este acceptabil pentru ambele părți.

Jurnalistul din Kiev, Ivan Rosada, a menționat că Ucraina este un stat suveran, legea fundamentală a căruia este Constituția, iar art 10 din ea prevede că în Ucraina este garantată dezvoltarea liberă, folosirea și protejarea limbii ruse și altor limbi ale minorităților naționale din Ucraina.

Potrivit lui, astfel, articolul 30 din Legea Ucrainei "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat" încalcă în mod direct drepturile omului. Și responsabilitatea pentru această anarhie reală o poartă președintele Ucrainei Volodimir Zelensky.


"Mă întreb: care este diferența dintre un medic care vorbește limba rusă și un medic care vorbește limba ucraineană? Ei tratează cumva diferit? Nu.

Legea limbii-slăbește Ucraina ca stat, contribuie la crearea de noi conflicte interne, divizare etnică și ură între ucraineni pe fundalul problemei lingvistice. M-am adresat în repetate rînduri cu îndemnul de a păstra statul și integritatea societății, care din vremurile îndepărtate este neuniformă și complexă", a amintit jurnalistul.

"Ucraina este o țară multiculturală, multinațională și multilingvă. Și poate cineva ar vrea să spună: "Dacă nu ar fi fost Uniunea Sovietică, atunci noi am fi...”. Dar istoria nu acceptă modul conjunctiv, așa că haideți să fim raționali. Populația vorbitoare de limbă rusă din Ucraina depășește 11 milioane de oameni. Și a-i numi pe vorbitorii de limbă rusă "minoritate", este cel puțin imoral.

Ce consecințe va avea această decizie? În primul rînd, legea lingvistică îndepărtează Ucraina de federalizarea ei, care ar putea da o nouă viață țării noastre multinaționale. În al doilea rînd, îl aduce pe Zelensky mai aproape de finalul tragic în funcția de șef al statului. Cred că în următoarele ratinguri Zelensky va scădea cu 3-4%. În al treilea rînd, toate acestea opresc Ucraina din calea obținerii păcii în Donbass", a spus Ivan Rosada.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load