Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Actele de studii obținute în Republica Moldova vor fi recunoscute în România

21 ian. 17:00   Societate
1860

Parlamentul a aprobat în două lecturi ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Romîniei privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, eliberate de instituțiile de învățămînt ale ambelor state, transmite Noi.md.

Documentul stabilește tipurile actelor de studii, de la toate nivelurile de învățămînt, care se recunosc reciproc — de la actele de studii din învățămîntul general pînă la titlurile științifice.

Acordul include și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute pînă la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățămînt general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era pînă la introducerea învățămîntului liceal de 12 ani. Noile prevederi oferă deținătorilor acestor acte de studii acces direct la învățămîntul superior din Romînia.

De asemenea, Tratatul stabilește prevederi speciale ce reglementează recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar eliberate în ambele state.

Prezentul Acord se încheie pentru o perioadă de cinci ani și se prelungește automat, pe perioade de cîte un an. Acesta are drept scop dezvoltarea și consolidarea relațiilor în domeniul educației dintre Republica Moldova și Romînia.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав