TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Accidentul vascular cerebral – principala cauză de handicap

În Republica Moldova, anual peste zece mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral.

Acesta este principala cauză de handicap pentru populația adultă. 13% dintre pacienți sînt de vîrstă aptă de muncă, iar o treime din victimele accidentului vascular cerebral sînt persoane social active. AVC-ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici. Datele sînt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul Zilei Mondiale de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral, marcată anual pe 29 octombrie, transmite IPN.

Potrivit specialiștilor, accidentul vascular cerebral este o problemă de sănătate majoră, cu implicaţii socio-economice importante, care afectează în special persoanele de vîrste înaintate, însă, cu o frecvenţă mai mică, aceasta apare şi la tineri.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucît intervenția precoce este crucială. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor trebuie să se prezinte de urgență la spital.

Ministerul Sănătății precizează că în Republica Moldova, se atestă o tendință de micșorare a mortalității prin bolile cerebrovasculare: de la 181,6 cazuri la 100 mii locuitori în 2009 până la 146,1 cazuri la 100 mii în 2019, iar în medie anual nivelul de mortalitate scade cu șapte cazuri la 100 mii.

Studiile arată că pînă la 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc, inclusiv monitorizarea hipertensiunii arteriale, adoptarea unei alimentații sănătoase, renunţarea la fumat și practicarea activităţii fizice.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load