COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Academicianul Mihai Cimpoi a publicat o carte despre Grigore Vieru

16 sep. 10:15   Societate
707 0

O carte intitulată ,,Grigore Vieru, poetul arhetipurilor” (ediția a II-a revăzută), semnată de academicianul Mihai Cimpoi, a apărut la o editură din Iași în colecția ”Critică și istorie literară” transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că volumul cuprinde 250 de pagini și a fost completat cu capitole noi despre creația lui Grigore Vieru din ultimii ani ai vieții sale și despre aforismele semnate de regretatul poet.

Pe coperta a IV-a a cărții, autorul menționează, între altele, că moartea unui poet seamănă întru totul cu viața sa, proiectîndu-i, ca într-un remember punctele luminescente ale operei și personalității. ”Care sînt aceste puncte în cazul lui Grigore Vieru? sînt cele pe care le-am remarcat în prima ediție a cărții noastre din 2005, puse într-un relief deosebit de versurile din ultimii ani de viață: Arhetipalitatea, clasicitatea (gnomică, rapsodică, folclorică), religiozitatea – cele trei ”balene” pe care se ține universul său. Rezumînd, putem spune că a fost, prin excelență, o Ființă întru poezie. Figură-simbol, a avut și o moarte tragică, semnificația căreia ne apare - acum - într-un fel providențială: destinul său s-a contopit cu destinul Moldovei. Putem vorbi astfel, de o asumare, la nivel de înaltă conștiință și intensă simțire, a riscului existențial al unei atari contopiri”, a subliniat cunoscutul critic și istoric literar.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽