COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 484(+119)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6240(+4)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2818
Puterea stiri: 6279
Coronavirus stiri: 7237

Academia de Știinte dispune de un utilaj, care nu s-a utilizat niciodata timp de 10 ani

18 iun. 09:17   Societate
2366 1

În posesia Academiei de Științe se află un utilaj cu raze gamma, în valoare de 11,3 milioane de lei care nu a fost utilizat niciodată din 2012, au constatat inspectorii Curții de Conturi.

Utilajul urma să fie utilizat pentru cercetarea substanțelor radioactive iar, potrivit raportului instituției, acest lucru nu a fost posibil pentru că Guvernul nu a construit un Centru de Tehnologii Ionizante, așa cum ar fi preconizat.

Potrivit Academiei de Științe, în 2005, Guvernul Republicii Moldova, în colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică au convenit asupra fondării Centrului de Tehnologii Ionizante, cu scopul implementării tehnologiilor noi, în baza unui grant oferit de Agenție. Astfel, în 2012, utilajul a ajuns în proprietatea Academiei sub formă de donație.

„Nouă ni s-a propus să avem o tehnologie nouă pentru prelucrarea a diferite materiale, sterilizare”, spune președintele Academiei de Științe, Ion Tighineanu.

Potrivit raportului Curții de Conturi, Guvernul nu și-ar fi „onorat obligațiunile privind construcția Centrului de Tehnologii Ionizante, care să satisfacă cerințele minime de securitate a procesului de cercetare, indicate în condițiile proiectului de grant, în baza căruia a fost recepționat utilajul”, se spune în raportul Curții de Conturi.


„Îl casăm și îl dăm la fier vechi?”
Întrebat dacă utilajul mai poate fi montat și utilizat vreodată, președintele Academiei de Științe, Ion Tighineanu a sugerat că, deocamdată, acest lucru nu este posibil.

„Acest utilaj este destinat unui scop foarte concret și poate fi utilizat doar conform destinației, în condițiile creării unui centru de Tehnologii Ionizante cu cerințe foarte înalte de securitate. Sursa este Cobalt-60. (...) Au fost multe adresări, dar, cu regret, la nivel de factori de decizie nu a fost susținut și acest utilaj este acum dezasamblat și păstrat, dar el nu poate fi utilizat în cercetare”.

„Îl casăm și îl dăm la fier vechi?”, s-a întrebat retoric membrul Curții de Conturi Andrei Munteanu. „Din cele menționate de dumneavoastră, constat cu regret că aceste aproape 12 milioane de lei au fost aruncate în vînt și acest utilaj nu va mai putea fi utilizat. (...) Nu a avut dreptul nimeni să asigure livrarea unui utilaj, în condițiile în care nu avem unde îl monta. Logic ar fi să faci casă și apoi cumperi mobilă”, a mai spus Andrei Munteanu.

Curtea de Conturi a găsit și alte nereguli în rapoartele financiare ale Academiei de Științe. Astfel, s-a constatat că nu au fost contabilizate terenuri în valoare de 107,25 de milioane de lei.

La finele lui 2020, activele totale ale Academiei de Științe a Moldovei au constituit 107,25 milioane de lei.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽