X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

A revenit din Germania și a hotărît să planteze acasă o livadă modernă de prun

13 dec. 2019,, 12:30   Societate
2993 0

Un tînăr producător de fructe intenționează să planteze o livadă modernă de prun, după ce a cunoscut mai multe soiuri de perspectivă europene în cadrul unei vizite de studiu în Germania și Elveția, organizată recent de Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, scrie Noi.md.

Andrei Caduc este un tînăr producător de la Briceni, membru al Asociației Moldova Fruct. Fermierul este interesat de noile tehnologii de producere și obținerea recoltelor calitative de fructe, mai ales că intenționează să planteze o livadă modernă de prun pe o suprafață de 5 hectare.

Tînărul menționează că datorită vizitei de studiu a reușit să cunoască un șir de inovații în domeniul cercetării și producerii fructelor, inclusiv prunelor. „Am văzut în Germania portaltoaie noi de prun, rezistente la rapăn, sisteme de plantare, am văzut livezi de prun super intensive cu densitate de plantare mare, diferite tipuri de coroană, diverse soiuri noi de prune. Am aflat despre rărirea prunelor atît manuală, cît și chimică – un aspect pe care producătorii noștri nu îl cunoșteau”, subliniază Andrei Caduc.

Hotărîrea de a planta pruni Andrei o explică prin supraoferta de mere pe piața care este înregistrată în prezent. Soiurile pe care intenționează să le selecteze pentru plantare sunt cunoscute în Europa, dar sunt noi pentru Moldova: Jojo, Jofela, Tophit, Joganta. Fructele acestor soiuri sunt mari, ferme, suculente și rezistente la transportare. Producătorul a observat, în ultimi ani o tendință de creștere a consumului de prune de soiuri cu fructe mari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий