Preşedintele stiri: 3607

A revenit acasă în Moldova, iar acum se bucură de rezultate afacerii deschise

13 mar. 18:02   Societate
3457 0

Vitalie Iarmaliuc din satul Mihăileni, raionul Rîșcani, transformă deșeurile agricole în materie-primă pentru brichete. Acestea au devenit tot mai solicitate, din cauza crizei energetice.

Vitalie și-a sporit capacitatea de producție și speră să își extindă afacerea, alături de echipa sa, cu care au crescut împreună, transmite Noi.md

În 2012, Vitalie Iarmaliuc lansa o afacere de producere a brichetelor în satul Mihăileni, raionul Rîșcani, ceea ce însemna pentru el împlinirea unui vis de cînd era copil: „Imaginația mea de copil era mereu activă în direcția ideilor de afaceri. Seara, înainte de culcare, în fața ochilor mi se derulau diverse filme și scenarii cu tot felul de idei de afaceri.”

Dorind să își încerce norocul, la 19 ani a ajuns în Statele Unite ale Americii, unde a muncit în mai multe domenii: „America a fost țara posibilităților și pentru mine, țară unde am reușit să fac primii bani și să călătoresc. Mă gîndeam atunci că aș vrea să trăiesc sau în America, sau în Mihăileni, alte locații nu mă atrăgeau. Mă mai gîndesc la acele timpuri, dar acum sînt mulțumit că gestionez afacerea din Mihăileni și investesc toată energia și cunoștințele aici.”

Revenit în localitatea natală, Vitalie a încercat totuși să testeze o idee de afacere inspirată din realitatea americană, pe banii cîștigați acolo. Astfel, în 2011 a lansat o companie care producea și livra în regiune produse congelate de culinărie. Produsele comercializate nu erau însă foarte cunoscute publicului local.


Tot atunci erau timpurile cînd mulți antreprenori achiziționau linii de producere a brichetelor și Vitalie a decis să lanseze o afacere similară în Mihăileni, în parteneriat cu un vecin.

„Oamenii se temeau inițial să cumpere brichete. Așa e mereu cînd apare ceva nou. Noi mergeam prin sate și împărțeam gratis cîte două kilograme fiecărei gospodării, ca să încerce. Lăsam și numere de telefon, dar puțini ne sunau. Erau cam aceiași clienți de obicei, uneori mai aduceau cîte o rudă, un vecin… Au durat ani pînă ne-am pus pe picioare.”

Deși drumurile partenerilor de afaceri s-au despărțit după ceva timp, Vitalie a continuat să investească în brichete.

„Lucrul cu brichetele este unul murdar și complicat, nu fiecare rezistă”, spune Vitalie, care cunoaște zeci de antreprenori care au lansat acest gen de afacere și au închis-o peste cîțiva ani. „Aparatele de lucru se strică des, este nevoie de un specialist pe loc să fie disponibil să le repare imediat, altfel pierdem timp și bani”, explică Vitalie.

„Am făcut și eu multe greșeli pe parcursul timpului. Inițial, poziția echipamentului era astfel setată încît praful zbura spre vecini și apăreau des conflicte. A trebuit să mut totul ca să nu deranjez gospodăriile din jur”, relatează Vitalie.

Găsirea angajaților calificați este o altă provocare. „Este mult de lucru și procesul este solicitant din punct de vedere fizic, iată de ce fluctuația muncitorilor era mare. Timp de șapte ani, am reușit să adun o echipă bună, care face față provocărilor zilnice cu disciplină, muncă și umor. În echipa noastră există un fel de complicitate glumeață între angajați și acest lucru le face munca mai plăcută, chiar dacă condițiile nu sînt mereu ușoare", spune Vitalie.

Antreprenorul încearcă să folosească toate sursele de deșeuri agricole posibile în procesul de producție: coji de floarea-soarelui, paie, tulpini și pălării de floarea-soarelui, lemn, rapiță, soia, tulpini de porumb etc.

4
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий