AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 51
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

A plecat din viață Vladislav Iakimovici Grosul

15 ian. 10:33   Societate
2861

Vladislav Iakimovici Grosul, doctor în științe istorice, cercetător șef al Institutului de istorie rusă al Academiei Ruse de Științe, a murit la vîrsta de 83 de ani.

Vladislav Grosul a fost un succesor demn al muncii tatălui său, primul președinte al Academiei de Științe a RSS Moldovenești, Iakim Sergheievici Grosul. După absolvirea Facultății de Istorie, Vladislav Iakimovici a devenit colaborator al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a URSS (acum Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Rusia), unde a lucrat mai mult de 50 de ani - pînă la sfîrșitul vieții.

Vladislav Iakimovich Grosul este autorul a aproximativ 600 de lucrări științifice, inclusiv 16 monografii individuale și 17 colective. Este unul dintre autorii Marii Enciclopedii Ruse, pentru care a scris 8 articole. O parte semnificativă a lucrărilor sale este dedicată istoriei țării noastre, genezei poporului moldovenesc, relațiilor moldo-ruse.

”Vladislav Iakimovici a pregătit mulți specialiști în domeniul științei istorice. Printre studenții săi se numără un specialist în domeniul istoriei militare a Rusiei, șeful departamentului de expoziție al Muzeului de Stat Istoric al Federației Ruse, doctor în științe istorice, Viktor Mihailovici Bezotosnîi.
Vladislav Grosul a devenit cunoscut drept un patriot al poporului moldovenesc, un susținător ferm al identității și originalității moldovenești. El și-a apărat cu abnegație opiniile cu privire la adevărul istoric în monografiile, articolele, conferințele, mesele rotunde, numeroasele discursuri și interviurile sale, în ciuda criticilor acerbe și amenințărilor la adresa sa.
Vladislav Iakimovici Grosul mi-a oferit mie personal un ajutor neprețuit în lupta pentru statalitatea moldovenească și identitatea poporului moldovenesc în timpul președinției mele. A activat în calitate de moderator și raportor principal în cadrul Conferinței științifice Internaționale "Statalitatea Moldovei: continuitate istorică și perspective de dezvoltare", desfășurată în 2017 sub patronajul meu. A devenit unul dintre autorii publicației științifice în trei volume "Istoria Moldovei", publicată la inițiativa mea.

Vladislav Iakimovici, în ciuda vîrstei, bolii și afecțiunilor sale, a rămas vesel și activ pînă în ultimele zile ale vieții sale. Unul dintre ultimele sale discursuri a fost în luna octombrie a anului trecut, în cadrul prezentării cărții colegului nostru Bogdan Țîrdea "Societatea civilă în Republica Moldova: sponsori. ONG-crația. Războaie culturale" la Institutul țărilor CSI din Moscova.


"Trecerea în neființă a lui Vladislav Iakimovici Grosul a fost o altă pierdere pentru susținătorii identității moldovenești, la fel ca și trecerea în neființă a altor doi savanți moldoveni, Serghei Nazaria și Nicolae Babilunga. Dar cred că munca lor de o viață va fi continuată și sînt gata să contribui la cercetarea istorică privind identitatea poporului moldovenesc", a scris Igor Dodon pe canalul Telegram.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав