Cazul Șor stiri: 599

A murit Victor Pușcaș, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale

22 iun. 21:12   Societate
3691 1

A murit Victor Pușcaș, un jurist din Republica Moldova, care a îndeplinit funcțiile de ministru pentru relațiile cu Parlamentul, președinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, notează Noi.md.

Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de fiica acestuia pe Facebook.

"Cu profundă tristețe și durere în suflet, Vă anunțăm despre faptul că astăzi a trecut în neființă, la vîrsta de aproape 80 de ani, un om de o însemnătate deosebită în viața noastră, a unui om mare pentru statul nostru, a unui om - epocă - tatăl, bunelul, străbunelul nostru iubit, domnul Victor Pușcaș.

Bunelul nostru a fost un exemplu de onoare, înțelepciune, bunătate, generozitate și iubire necondiționată. A fost cel ce a învățat familia noastră, împreună cu bunica, să ne iubim unii pe alții și să ne susținem în toate.

A fost jurist, politician, demnitar de stat, doctor în drept, cercetător științific. A fost și rămîne a fi unul din cei mai puternici constituționaliști ai țării. Unul din autorii Constituției și unul din semnatarii Declarației de Independență. Viața domnului Pușcaș - a fost consacrată justiției.


Domnul Pușcaș, fiind capul familiei noastre, ne-a călăuzit pe calea dreaptă și ne-a învățat valoarea familiei, integrității și generozității. Am fost privilegiați să avem parte de timp prețios alături de el și ne vom aminti întotdeauna de momentele minunate pe care le-am petrecut împreună.

Pe lîngă faptul că a fost un bunic extraordinar, soț, părinte, și străbunic, Dl Pușcaș a fost un om respectat și admirat de toți cei care l-au cunoscut. Mii de cetățeni, studenți, masteranzi și colegi au avut de învățat de la el.

El a lăsat o amprentă puternică și semnificativă în țara noastră, Republica Moldova, precum și pentru sistemul judecătoresc.

Bunelul nostru Va rămîne în inimile noastre, a familiei, prietenilor, discipolilor, colegilor și tuturor celor care l-au prețuit.

Despre detaliile Ceremoniei de rămas-bun și slujba de înmormîntare care va avea loc sîmbătă, 24 Iunie 2023, începînd cu orele 10:00 - vom reveni pe parcursul zilei de mîine", a scris Ana Trofim. Victor Pușcaș s-a născut la 18 iulie 1943 în satul Arionești, raionul Dondușeni. El a fost un jurist din Republica Moldova, care a îndeplinit funcțiile de ministru pentru relațiile cu Parlamentul (1994-1995), președinte al Curții Supreme de Justiție (1995-2001), președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2001) și președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova (2001-2007).

Este coautorul cărţilor "Faţă în faţă cu justiţia americană" şi "Curtea Constituţională: 10 ani de activitate".

Participă la elaborarea Constituţiei Republicii Moldova, Concepţiei reformei judiciare şi de drept, a legilor privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, contenciosul administrativ, organizarea judecătoreasca, statutul judecătorului, Codului de procedură penală ş.a.

Este coordonator al culegerilor de hotărîri explicative ale Plenului Curţii Supreme de Justiţie şi al Sintezei practicii judiciare în Republica Moldova (anul 2000) şi al culegerilor de hotărîri şi decizii ale Curţii Constituţionale în anii 2002-2006.

Este unul din iniţiatorii publicaţiilor periodice "Moldovanul", "Juristul Moldovei", "Buletinul Curţii Supreme de Justiţie", "Justiţia Constituţională în Republica Moldova" şi unul din organizatorii conferinţelor internaţionale cu genericele: "Reforma judiciară şi de drept" (28-30 ianuarie 1993), "Reforma judiciară şi de drept: realizări, probleme, perspective" (23-24 august 2001), "Suveranitatea de stat în ţările plurietnice" (septembrie 2006), Forumului Preşedinţilor Curţilor Constituţionale din ţările membre ale Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră "Curtea Constituţională - autoritate supremă în protecţia statului de drept şi a suveranităţii constituţionale" (10-11 decembrie 2001), Seminarului internaţional "Competenţele Curţii Constituţionale şi rolul ei în societate în lumina noului proiect de lege cu privire la Curtea Constituţională" (17-18 iunie 2002).

Este decorat cu medalia "Meritul Civic" (1996) şi Ordinul Republicii (1999).

Este cetăţean de onoare al capitalei statului Texas, SUA, or.Austin.

1
1
0
8
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?