COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A murit mezzo-soprana Svetlana Burghiu

A murit mezzo-soprana Svetlana Burghiu

Astăzi s-a stins din viață cîntăreața de operă, Svetlana Burghiu (pînă la căsătorie Paikova) - cîntăreață de operă (mezzo-soprană). Soția actorului, scriitorului, scenaristului, regizoruliu Iacob Burghiu.

Aceasta s-a născut pe 3 septembrie 1945 în or. Krasnoiarsk, Federația Rusă, într-o familie de intelectuali.

După absolvirea liceului a fost înmatricultă la Universitatea de Stat din Krasnoiarsk, la Facultatea de Istorie și Filologie. Doi ani mai tîrziu (1965), în urma unui concurs, a fost înscrisă la Institutul de Stat de Artă Teatrală "A. Lunacearski" (GITIS) din Moscova, clasa profesorului G. Aden, Facultatea de Artă Teatrală.


Debutul Svetlanei Burghiu a avut loc pe scena de operă în 1970.

După absolvirea GITIS-ului, în 1970 a devenit solistă a Teatrului de Operă și Balet din Moldova.

În 1974-1977 a făcut stagiul la Teatrul Bolșoi (Teatrul Mare) din Moscova. În timpul acestuia a jucat roluri în spectacolele: "Evgheni Oneghin" de P. Ceaikovski, "Aici zorile sînt liniştite" de K. Molceanov, "Rigoletto" de G. Verdi.

În anii 1978-1979 a urmat stagierea la teatrul "La Scala" din Milano. Ulterior a cîntat pe scena Teatrului de Operă și Balet din Moldova (1980-1995).

A ținut recitaluri și masterclasuri atît în Republica Moldova, cît și în afara țării.

Darul său de reîncarnare în scenă, precum și timbrul irepetabil al vocei Svetlanei Burghiu au fost înalt apreciate de celebra cîntăreaţă de operă rusă Irina Arhipova, care o numea "mezzosoprana cu vocea de argint".

Palmaresul cîntăreței include nu doar interpretarea partiturilor de operă, dar și a unui șir întreg de arii, cîntece și romanțe.

A cîntat la Teatrul Bolșoi, pe scenele de operă ale celor mai importante teatre din fosta Uniune Sovietică, din Germania, Finlanda, Italia, precum și pe scena Sălii cu Orgă din Chișinău.

A ținut lecții de măiestrie vocală la Colegiul Național de Muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău.

A activat la Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S Uliţî Roz”.

Recent, artista a oferit un interviu exclusiv pentru portalul nostru de știri.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load